Afbeelding
Foto: Gemeente Zwijndrecht

Bouwtafel Zwijndrecht: investeer in de buitenruimte

Lokaal

Er is meer nodig dan sloop en nieuwbouw van woningen. Dit kwam naar voren tijdens de ‘Bouwtafel’ op dinsdag 12 december 2023. Gemeente en woningcorporaties doen er alles aan om buurten te vernieuwen. Investeringen in woningen, buitenruimte en sociale omgeving worden daarbij in samenhang aangepakt. 

Voor de gemeenteraad werd een speciale ‘Bouwtafel’ georganiseerd als oriëntatie op de toekomst. Er kwamen veel onderwerpen over tafel. Onder andere de lage woningprijzen in de gemeente, maar ook de doorzettingskracht die de gemeente toont om haar problemen het hoofd te bieden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de woningcorporaties, projectontwikkelaars en onderzoeksbureau Circusvis. Dit bureau heeft recent onderzoek gedaan naar de veerkracht van buurten in Zwijndrecht. Ook inwoners konden vragen stellen en meepraten.

Het gaat om de trend
In meerdere buurten in Zwijndrecht is de onveiligheid hoog en de veerkracht laag. Jeroen Frissen van Cicusvis verwoordde dit als volgt: “De foto van de buurten is op dit moment niet zo goed, maar ook niet heel zorgwekkend. Het gaat met name om de trend. Het is alsof je in een verkeerde film zit. Hierbij is niet alleen sloop en nieuwbouw van belang, maar vooral ook het investeren in de buitenruimte en in de mensen.”

Positieve nieuws
Het positieve nieuws is dat met name gemeente en woningcorporaties er alles aan doen om buurten met minder veerkracht te vernieuwen. In 2018 is het programma Spoorzone gestart onder de naam Diztrikt. Daarin is een deel van deze buurten opgenomen. Inmiddels zijn corporaties, ontwikkelaars en gemeente zo ver in de planvorming dat een totale vernieuwing in de spoorzone aanstaande is.

Bewoners begeleiden
Op de zorg van raadsleden dat bewoners van deze buurten zich niet meer welkom zouden voelen, gaf corporatiebestuurder Erwin Zwijnenburg aan: “Voor onze bewoners is deze verhuizing heel zwaar. Als je jaren op een plek hebt gewoond, wil je er vaak niet weg. Wij begeleiden deze overstap van bewoners intensief en bieden hun ook een goede nieuwe plek om te wonen. Hiervoor hebben we een speciaal team. Kijk nu naar de Koningshof. Deze hebben we vrij gehouden om juist een groot deel van de mensen uit het Stationskwartier te kunnen herhuisvesten. Dat is goed gegaan. Op dit moment wonen er nog maar weinig van de eerdere bewoners in het Stationskwartier.

Intensieve samenwerking
Ook de ontwikkelaars zijn positief over de aanpak van Zwijndrecht. Annelot Daggelders (Blauwhoed): “Er wordt goed gekeken naar de mogelijkheden. De samenwerking met gemeente en woningcorporaties is intensief. Het is lastig om in Zwijndrecht te ontwikkelen gezien de lage woningwaarde in de regio. Dit betekent dat woningen hier niet zo duur verkocht kunnen worden, terwijl de investeringen in woningen met de eisen van nu hoog zijn. Toch lukken ontwikkelingen wel als je het slim aanpakt. We zien dat de Gemeente en woningcorporaties hierin meegaan. Complimenten hiervoor.”

Kritische noot
Een kritische noot kreeg de gemeente over de starterswoningen in Heerjansdam. Ben Bouwman (Bolton): “Hier laat de gemeente veel grondwaarde liggen. Je kan beter zorgen voor meer woningen, dan komen de starterswoningen vanzelf vrij.”

Nieuwe input voor bouwprogramma
De raad en ook wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling) kijkt tevreden terug op een interessante avond met nieuwe input voor het bouwprogramma van Zwijndrecht.
Benieuwd naar wat er besproken is? Kijk de bijeenkomst terug op www.raadzwijndrecht.nl