Zomer 1939 vóór de opening van de brug over de Noord stonden Greet Baas en haar vriendin Kaatje Timmerman op de nog lege brug, niet wetend dat de oorlog zo dichtbij was.
Zomer 1939 vóór de opening van de brug over de Noord stonden Greet Baas en haar vriendin Kaatje Timmerman op de nog lege brug, niet wetend dat de oorlog zo dichtbij was.

Herinneringen

Lokaal

Herdenken
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers wereldwijd van alle oorlogen. Om 8 uur ’s avonds zijn we een minuut stil ter nagedachtenis aan allen die hun leven gaven voor de vrijheid van anderen. Natuurlijk herdenken we ook de slachtoffers die in ons eigen dorp gevallen zijn.
In een brief van oktober 1945 meldt burgemeester Duiker dat er in de eerste oorlogsdagen 4 burgers door oorlogshandelingen werden gedood. Waarschijnlijk zijn dit de 4 burgers die burgemeester Duiker noemt in zijn brief:

De eerste slachtoffers in mei 1940 waren W.G. Los en zijn broer L. Los. Zij hadden gehoord dat er bij Dordrecht ‘valschermspringers’ uit de vliegtuigen sprongen (het begrip parachute was toen nog onbekend). Dat wilden ze wel eens zien, maar op weg naar het veer in Zwijndrecht werd hun auto aangehouden: de Duitsers eisten hun vrachtwagen op. Toen ze dit weigerden, werden ze ter plekke doorgeschoten. Ze waren 32 en 25 jaar.

Om en bij de brug over de Noord, die wij meestal de Alblasserdamsebrug noemen, is in die meidagen ook hevig gevochten. Omdat de brug pas in november 1939 gereed gekomen was, stond hij nog niet op de Duitse stafkaarten. Dat was een flinke tegenvaller voor de Duitsers, temeer daar de brugwachter aan de Alblasserdamse kant de brug open liet staan zodat het verder oprukken stagneerde.
Er werd daar een felle strijd gestreden en helaas trof een verdwaalde kogel Greet Baas die aan de tafel in hun huis aan de Veersedijk zat. Zij overleefde dit niet. Afgelopen week kreeg ik toevallig bijgaande foto van haar met haar vriendin Kaatje Timmermans in handen.

Samen met Jan van de Wind liep Gerrit Verschoor de tweede oorlogsdag richting Oranjestraat waar enkele Duitsers op wacht stonden. Jan en Gerrit werden gesommeerd te stoppen, maar dit hoorde Gerrit niet omdat hij doof was. Hij werd ter plekke doodgeschoten. Een vreselijke gebeurtenis die onze inwoners verbijsterde.


Het komend weekend is een weekend van herdenken, vrijheid en vrede. Zaterdagavond 4 mei bij de Dodenherdenking herdenken we de slachtoffers en daarna is in Cascade de ontroerende en tevens adembenemende voorstelling ’De poppenspeler van Warschau’. Zondag mag ieder op zijn manier de vrijheid vieren en maandagavond 6 mei is er een lezing over vrede, waar misschien de vrede waar we naar hunkeren weer een heel klein beetje zichtbaarder wordt. Deze samenwerking tussen Cascade, het 4 en 5 mei comité en de Cicero Compagnie kunt u terugvinden op de website van Cascade.

Alie Tas

Deze verhalen zijn ook terug te vinden in het boekje ‘Herinneringen’, dan mevrouw Anneke Verseveldt-Sesselaar in 1995 geschreven heeft en waarvan momenteel weer enkele exemplaren in ons winkeltje te koop zijn.