Afbeelding
Gemeente Zwijndrecht

Indrukwekkende Dodenherdenking in Zwijndrecht

Lokaal

Vlaggen halfstok, een toespraak van burgemeester Leon Anink, het signaal Taptoe en een indrukwekkende twee minuten stilte. Zoals op veel plaatsen in het land werden zaterdagavond 4 mei op het Raadhuisplein in Zwijndrecht de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties na de oorlog herdacht. Ook dit jaar was er weer veel publiek bij de Dodenherdenking aanwezig.

Voorafgaand aan de herdenking was er een korte herdenkingsbijeenkomst in de nabijgelegen Heilig Hartkerk. De plechtigheid stond in het teken van het landelijke thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. In de kerk aan de Burgemeester de Bruïnelaan hield Hinrich Slobbe een korte lezing over de verhalen van zijn grootvader en vader over de Tweede Wereldoorlog, droeg kinderambassadeur Ferran Frerichs een gedicht voor en sprak Niels Florusse over ‘de echo van de oorlog, 80 later’ en de impact die de oorlog heeft gehad op zijn familie.

In zijn toespraak bij het oorlogsmonument ging burgemeester Leon Anink in op het belang van het blijven vertellen van verhalen over de oorlog: “Wij kunnen ons ook laten inspireren door verhalen. Verhalen van klein en groot verzet tegen onrecht. Verhalen van hulp aan mensen in nood. En de verhalen dwingen ons ook bij onszelf na te gaan: wat zouden wij doen? Wat kunnen wij doen?”

Aan de ceremonie verleenden de christelijke muziekvereniging Celebration, christelijke harmonievereniging Het Geklank des Konings en één van de trompettisten van showband Jong Holland Zwijndrecht hun medewerking. Kinderburgemeester Mieke Prenen las een gedicht voor. Na de twee minuten stilte legden burgemeester Anink en vice-voorzitter Chris Moorman van de gemeenteraad de eerste krans bij het oorlogsmonument. Bij het aansluitende defilé kreeg iedereen de gelegenheid om kransen en bloemen bij het monument te leggen.

Eerder op de dag legden het Veteranencomité van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht en burgemeester Anink bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaatsen aan de Jeroen Boschlaan, bij De Pieterman en bij de Oude Kerk. Bij de begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan was er een korte, openbare ceremonie, waarbij het signaal Taptoe werd gespeeld en er aansluitend één minuut stilte werd gehouden.

Ook in Heerjansdam kwamen weer veel mensen naar de Dodenherdenking toe. Bij het vredesmonument aan De Manning hield locoburgemeester Jacqueline van Dongen een toespraak en legde ze een krans met de gemeenteraadsleden Lia Prins en Arnold de Jong. Ook hier was eerst een korte samenkomst in de Dorpskerk. Bij de herdenking las Chiara de Ruiter, een leerling uit groep acht van de Koningin Julianaschool, een gedicht voor. Namens de jeugd van Heerjansdam legden Lize Roobol en Jayce Kuijten, leerlingen uit groep acht van christelijke basisschool De Rank, bloemen bij het monument.

Op Bevrijdingsdag waren er geen gemeentelijke activiteiten. Bevrijdingsdag wordt één keer in de vijf jaar in Zwijndrecht gevierd. Het is de bedoeling dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren.

Tekst: Comité 4 en 5 mei
Foto’s: Gemeente Zwijndrecht

Afbeelding