Home » Nieuws » 2019 Afscheid van Den Brommert

2019 Afscheid van Den Brommert

2019 Afscheid van Den Brommert

Op 12 januari is er gelegenheid om afscheid te nemen van Den Brommert in huidige staat.

Na een jarenlange voorbereiding, met alle gebruikelijke en ongebruikelijke hindernissen, is het eindelijk zo ver dat de grondige renovatie van start kan gaan. Op zaterdag 12 januari is de laatste dag waarop belangstellenden het pand in de huidige staat kunnen bezichtigen, voordat de grondige metamorfose gaat beginnen.

De voorbereiding
Hoe lang is het Historisch Genootschap er al mee bezig en is alles op schema, vroegen we aan Alie Tas, Voorzitter van de vereniging. “Meer dan vijf jaar. We hadden een groot plan dat we wel wat hebben moeten inperken om financiële redenen. We willen namelijk geen geld lenen, dat hebben we de leden ook beloofd. Wat we bouwen is dan ook echt van ons.” Hebben jullie veel van de plannen moeten schrappen? Gerard Plaisier, public relations antwoordde, “Dat valt wel mee. We hebben al die tijd veel steun van een van onze leden gehad, die van huis uit architect is en goed in de bouwwereld thuis. Daarbij kregen we ook advies van een bouwmanagement-bureau. Ook zijn we met een aannemer gaan praten. Op een gegeven moment moesten we een moodboard maken met foto’s en illustraties. Dan begin je eigenlijk met het ideaalbeeld. Als er dan een offerte van de aannemer komt, aan de hand van dat moodboard en al de wensen die we hadden, is de prijs veel te hoog. Dus daar hebben in moeten schrappen of veranderen. Nu zitten we in een afrondingsfase ervan zodat we eigenlijk wel tot een geheel gaan komen dat we, zonder geld te lenen, van start kunnen gaan.” Alie, “Omdat er ook veel specialisme bij de bouw komt kijken heeft ons managementbureau, naast dat we zelf wel wat ideeën hadden, daarbij geholpen.”

Rijksmonument
Bij een monument dient de architect met een heleboel zaken rekening te houden. Gerard, “Er zijn allerlei details in zo’n pand, zoals een tussenmuur waarvan het praktischer zou zijn als die gesloopt zou worden, maar dat mag dan weer niet.” Ook het idee om zo duurzaam en zo energiezuinig als mogelijk te bouwen was problematisch. Gerard, “In een historisch pand is dat zeker mogelijk maar met beperkingen, want je mag er bijvoorbeeld geen dubbel glas in zetten.” Alie voegt toe, “Er komen nog meer dingen bij. Zoals bijvoorbeeld de flora en faunawet, dat hier geen gierzwaluwen zaten of mussen. Dat hebben we ook allemaal moeten onderzoeken en zodra het achterste stuk afgebroken is moet er een archeologisch onderzoek plaatsvinden. Bureau RAAP gaat dan graven om te kijken of er historische vondsten zijn die in kaart moeten worden gebracht.” Op 12 januari is Den Brommert nog een keer geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Alie, “Het wordt dan niet alleen een nieuwjaarsreceptie, maar ook een soort afscheidsreceptie.” In januari hopen ze de vergunningen binnen te hebben en andere zakelijke overeenstemmingen. Daarna zal het achterste deel van het pand worden afgebroken. Dat moet voorzichtig worden gedaan, want een heleboel materialen zullen worden hergebruikt. Onder andere de kozijnen, de stenen en balkmateriaal. Waarna er in maart geheid kan worden.” Omwonenden hoeven echter niet bang te zijn voor urenlang gebonk, want er komen heistortpalen in de grond. Eerst worden er gaten geboord waarin betonijzer wordt geplaatst om daarna te worden gevuld met beton.” Alie Tas, Gerard Plaisier en Arie Verhoeven, 2e voorzitter en public relations, die helaas niet bij het gesprek aanwezig kon zijn, hebben beloofd de lezers van de Brug op de hoogte te houden van de vorderingen.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.