Home » Nieuws » 21 september was ‘Wereld Alzheimer Dag’

21 september was ‘Wereld Alzheimer Dag’

21 september was ‘Wereld Alzheimer Dag’

Patrick van der Giessen CDA-wethouder Welzijn, Onderwijs en Sport opende de middag in Cascade met: “Enige dagen geleden stond op nu.nl het bericht dat er hopelijk binnen tien jaar een medicijn voor dementie is. Dat klinkt veelbelovend, maar zoals een paar weken geleden iemand tegen me zei, “Hoop is uitgestelde teleurstelling”. Dus al te optimistisch kan je daar nog niet over worden.”

Feiten Wereld Alzheimer Dag vindt sinds 1994 elk jaar plaats op 21 september. De importantie daarvan wordt elk jaar groter, mede door de cijfers die aangeven dat Alzheimer volksziekte nummer 1 zal worden. In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om Alzheimer. Van de 270.000 dementen zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar. Een op de tien mensen boven de 65 jaar krijgt de ziekte van Alzheimer, en ongeveer de helft van de mensen boven de 85 jaar. Onder 70-plussers komt de ziekte twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze ziekte is een wereldwijde zorg, want zouden naar schattig twintig miljoen mensen aan lijden. Alzheimer en dementie worden vaak als één gezien, maar alzheimer is echter een vorm van dementie en vernoemd naar de ontdekker ervan, de Duitse arts Alois Alzheimer (1864-1915). In 1996 stierven 583 mensen aan Alzheimer, in 2015 waren dat er 3496, een stijging van 600 procent. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Naar verwachting bereikt het aantal in 2055 een piek van ruim 690.000.

Symptomen Vergeetachtigheid is het meest in het oog springende verschijnsel. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen. Nieuwe informatie, data of gebeurtenissen vergeten en steeds opnieuw dezelfde vragen stellen. Verdwalen op een vaste route of niet weten welke dag het is. Alzheimer is vooralsnog niet te genezen. Mensen die de ziekte krijgen sterven er binnen tien tot vijftien jaar.

Wereld Alzheimer Dag in Cascade De dag in Cultureel Centrum Cascade werd niet al te druk bezocht, maar de mensen die waren gekomen hadden zeer doelgerichte vragen. Op zich niet vreemd omdat iedereen wel weet wat dementie en alzheimer inhouden, maar bij een confrontatie ervan in de eigen omgeving roept het toch veel vragen op. Vragen als; “Hoe ga ik om met de persoon?” maar ook de rechtsbescherming bij dementie roept vragen op. Er was een grote hoeveelheid aan foldermateriaal aanwezig naast de deskundigen die de gestelde vragen persoonlijk beantwoorden. Speciaal was er ook aandacht voor de website: samendementievriendelijk.nl, waar men een steunbetuiging kan ondertekenen, maar waar men ook trainingen kan volgen. Trainingen die beschikbaar zijn om je kennis over dementie en vaardigheden in de omgang met iemand met dementie, te vergroten. Je kunt zelf een training volgen, maar ook een team uitnodigen om één of meerdere trainingen te doen.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.