Home » Nieuws » Aandacht voor groene daken in Zwijndrecht

Aandacht voor groene daken in Zwijndrecht

Aandacht voor groene daken in Zwijndrecht

De gemeente Zwijndrecht wil haar inwoners stimuleren groene daken aan te leggen op schuren, aanbouw en garages. Op het dak van gymzaal Welhorst vestigde wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid) dinsdag 28 augustus 2018 de aandacht op de voordelen van groene daken.

Op het dak van de gymzaal liggen zogenaamde sedummixmatten welke zijn voorzien verschillende soorten sedumplantjes. Wethouder Van Dongen legde het laatste stukje mat aan en voorzag de plantjes van mest.

Voordelen
Een groen dak is niet alleen prettig om naar te kijken, het kan ook regenwater opnemen. Daarmee wordt het rioolstelsel ontlast en kunnen we samen zorgen voor minder wateroverlast op straat. Bovendien treden er door het veranderend klimaat zogenaamde ‘hitte eilanden’ op. Dat wil zeggen dat de temperatuur op bepaalde plekken extra hoog oploopt. Een groen dak helpt dit te verminderen. Door het dak te vergroenen, krijgt het ook een langere levensduur en verhoogt de waarde van het pand. Kortom er zijn veel voordelen van een groen dak.

‘Groentje’ bijdragen
Wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid): “De gemeenteraad heeft in zijn raadsprogramma gekozen voor het stimuleren van vergroening van tuinen, particuliere terreinen, speelpleinen en daken. Groen is goed voor mensen en dieren. Zo heeft groen een meerwaarde voor gezondheid, leefbaarheid, klimaat en biodiversiteit. Iedereen kan daaraan een ‘groentje’ bijdragen. Wij stellen nu beleid op om vergroening te stimuleren. Ons motto daarbij is: Groen doen we Samen.”

Interesse? Dan aanmelden
De gemeente werkt samen met de Stichting Roof Update. Dit is een kennisplatform voor innovatief gebruik van de ruimte die daken ons bieden. De gemeente is benieuwd in hoeverre Zwijndrechtse inwoners en ondernemers interesse hebben om een groen dak aan te laten leggen of om met advies zelf een groen dak aan te leggen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor een mail sturen naar groendak@mhradvies.nl. Doe dit bij voorkeur voor maandag 15 oktober 2018.

Groene daken actie
Op basis van de interesse kan de gemeente bepalen of zij na de aanmeldtermijn van half oktober een ‘groene daken actie’ gaat opzetten en hoe die eruit kan zien. Een van de mogelijkheden van een ‘groene daken actie’ is dat een professional kijkt of het dak geschikt is. Daarbij wordt gekeken naar kwaliteit, draagkracht en realisatiemogelijkheden. De gemeente en de stichting wijzen de bewoners vervolgens de weg om de aanleg mogelijk te maken.

Dakdekkers en hoveniers
Dakdekkers en hoveniers in de gemeente Zwijndrecht krijgen de gelegenheid om kenbaar te maken of zij willen aanhaken bij een eventuele groene daken actie in Zwijndrecht. Zij kunnen zich vóór eind september melden bij Marc Rotmans van de Stichting Roof Update via een mail naar groendak@mhradvies.nl.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.