Home » Nieuws » Actie: (jonge) veteranen hebben uw hulp nodig

Actie: (jonge) veteranen hebben uw hulp nodig

Actie: (jonge) veteranen hebben uw hulp nodig

Het duurde vijftien jaar voordat bij Mark Paasman een meervoudig militair trauma werd geconstateerd. Op 24 april start hij met een wandeling van 200 kilometer vanuit Den Helder naar Zwijndrecht. Hij neemt symbolisch afscheid van zijn verleden en vraagt met zijn actie aandacht om andere (jonge) veteranen te helpen.

“Het zaadje werd geplant in 2014. Ik stond in de rij om een hoofdkussen aan te schaffen voor in het vliegtuig, toen ik op mijn schouder werd geklopt: ‘Sir, thank you for your service and sacrifices, thank you’. Ik wist niet wat ik moest zeggen en schoot letterlijk vol van emotie. Deels door de verrassing van erkenning, anderzijds dat iemand het op deze manier wilde delen met mij, kende ik niet en maakte wat in mij los. Het enige wat ik mompelde was: ‘dank je’.

Na jarenlang nachtelijke herbelevingen, schuldgevoelens, angsten en vluchten door het beoefenen van extreme sporten, werd in oktober 2015 hét moment dat het leven mij had ingehaald. Ik werd met 70 km/h door een auto van mijn triatlonfiets afgereden. Ik lag aan diggelen, waarna ik de ene medische misser na de ander voor m’n kiezen kreeg. Met de stempel chronische pijn en honderden pillen moest ik de rest van mijn leven zien uit te zingen. Ik ging jarenlang van pijnpoli naar fysio naar revalidatiecentra, maar geen effect. Het was een neerwaartse spiraal. Naast een PTSS van het ongeluk, werd er even later ook een meervoudig militair trauma geconstateerd door Veteranensupport Den Helder. Logisch achteraf, want ook dat verleden had mij met volle snelheid ingehaald en wilde per direct een spreekstoel. De support heeft mij niet gebracht wat ze pretendeerden te kunnen bereiken. Sterker nog, de behandelingen verergerden het. Toch is het mij gelukt om het grootste gevecht van mijn leven en diepste dal te klauteren. Door honderden uren zelfstudie omtrent alternatieve geneeswijzen, neuropsychologie, ademhaling- en koudetherapie, inclusief een sloot eigenwijs doorzettingsvermogen, heb ik mezelf op de rit gekregen. Nu sterker dan ooit tevoren, kan ik mijn verhaal delen om zo anderen te helpen.

IJzer wordt geslepen door ijzer, niet door zachthout
Mijn actie: ik ga op 24 april 2021 om 10.00 uur beginnen met lopen vanaf Vliegbasis De Kooy Den Helder. Dan via de Marine Basis naar Vuurtoren De Lange Jaap. Daar neem ik symbolisch afscheid van een verleden dat mij twee decennia lang in z’n greep heeft gehouden. Vanaf daar loop ik in acht dagen 200 kilometer naar mijn huis in Zwijndrecht. Om de actie extra waarde te geven, neem ik geen eten, geld of drinken mee. Alleen een kompas en de basis overlevingsmaterialen, inclusief mijn eigen zelfredzaamheid. Het doel is om binnen acht dagen weer thuis te komen. U begrijpt dat ik dat niet zal overleven, mits ik drink uit zoetwaterbronnen (lees: sloot) en eetbaar voedsel vind. De essentie van de 200 kilometer is weliswaar om dat stuk los te laten. Tevens weer ‘stap voor stap’ te gaan vertrouwen op de burgermaatschappij. Met als resultaat dat ook ik uit mijn overlevingsmode mag/kan stappen.

Volg @BevrijdvanPTSS op Instagram voor video’s en informatie over de actie. Met uw steun wil Mark het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg uw donaties aanbieden. Zij hebben zeer positief gereageerd op de actie, en hebben aangegeven dat ik mag coördineren waar de steun binnen het VFonds naartoe gaat. Dat betekent dat het niet verdwijnt in een loze put. Er wordt gericht geschoten op belangrijke thema’s. U kunt de actie van Mark steunen met een donatie via de zoekterm ‘Vfonds’ op www.steunactie.nl/acties.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.