Wethouder Tycho Jansen licht het nieuwe Minimabeleid van de gemeente Zwijndrecht graag toe.
Wethouder Tycho Jansen licht het nieuwe Minimabeleid van de gemeente Zwijndrecht graag toe. Foto: gemeente Zwijndrecht

Zwijndrecht versoepelt Minimabeleid

Algemeen

Dinsdag 29 november is de gemeenteraad van Zwijndrecht unaniem akkoord gegaan met een nieuw regionaal minimabeleid dat aansluit op de wensen en behoeften van de inwoners van Zwijndrecht. Het nieuwe minimabeleid, dat op 1 januari 2023 ingaat is ruimhartiger en laagdrempeliger. Een publiekscampagne zal de inwoners hierover zo goed mogelijk gaan informeren. Wethouder Tycho Jansen licht het hoe en waarom van de verschillende veranderingen graag toe. 

“Steeds meer huishoudens hebben het moeilijk in deze tijd”, vertelt verantwoordelijk Wethouder Tycho Jansen. “Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld de financiële positie van huishoudens met een inkomen tot 120% van het wettelijke sociaal minimum (WSM) zwak is. Zodra er zich bijzondere kosten voordoen lopen deze huishoudens groot risico om met maandelijkse tekorten te maken te krijgen. Door het persoonlijk minimabudget (PMB) te verruimen ontvangen meer inwoners een ruimer budget, dat zij vrij kunnen besteden. Ook is gebleken, dat huishoudens met kinderen tussen de 12 en 18 jaar het financieel extra moeilijk hebben. Daarom gaan we voor hen extra budget beschikbaar stellen. Om het aanvragen van een persoonlijk minima budget te stimuleren gaan we bovendien de aanvraagprocedure aanzienlijk vereenvoudigen. Op dit ogenblik moeten inwoners elk jaar opnieuw het PMB aanvragen. Om inwoners moeite te besparen zal het aanvragen van het PMB na de eerste aanvraag bijvoorbeeld voortaan een stuk eenvoudiger worden. Mits de situatie van de inwoner natuurlijk wel ongewijzigd blijft!”.

De inkomensgrenzen voor het persoonlijke minimabudget worden in 2023 verruimd van 110% naar 120% van het Wettelijk Sociaal Minimum (WSM) en de bijbehorende toeslag wordt verhoogd van 35% naar 40% van het WSM. We lichten dit toe met een voorbeeld. Let op: de bedragen betreffen 2022, voor 2023 zijn deze nog niet bekend! Op dit ogenblik is het WSM voor een gehuwd of samenwonend stel tot aan de AOW-leeftijd 1.574,03 euro. Bedraagt het inkomen van dit stel minder dan 1.731,43 (110% van het WSM), dan hebben zij recht op een toeslag van 35% van het WSM, ofwel 550,91 euro. Bij het nieuwe beleid zouden zij 40% van het WSM ofwel 629,61 euro ontvangen. Bovendien komen dan ook alle stellen met een inkomen boven de 1.731,43 euro, maar onder de 1.888,84 euro (120% van het WSM) voor deze 629,61 euro in aanmerking. Heeft een huishouden, dat in aanmerking komt voor een PMB kinderen, die tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, dan wordt het persoonlijk minimabudget aangevuld met 100 euro.

Binnen de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal, waar behalve Zwijndrecht nog 6 Drechtsteden aan mee doen worden de regelingen met betrekking tot de collectieve zorgverzekering voor minima, het SMS kinderfonds en de subsidieverstrekking aan de Stichting Urgente Noden ongewijzigd in stand gehouden. Wel zal vanuit de bijzondere bijstand coulanter worden omgegaan met medische kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering. Om de kansen van werkende armen te vergroten en het aantrekkelijker voor inwoners te maken om vanuit de bijstand te gaan werken wordt de inkomenseis voor de regeling tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang verruimd van 110% naar 130% van het WSM.

“Mensen, die het moeilijk hebben om rond te komen, bezuinigen vaak op de kosten voor sport en cultuur. Ze stoppen met sporten, bezoeken geen theatervoorstellingen meer en zeggen bijvoorbeeld hun muzieklessen of zangkoorlidmaatschap op. Voor deze mensen gaan we nu een nieuw Volwassenfonds sport en cultuur in het leven roepen, zodat zij ook op dat gebied volwaardig aan de maatschappij kunnen meedoen’, aldus een enthousiaste Wethouder Tycho Jansen tot slot.

Tekst: Jan O’teur