Home » Nieuws » Ambacht klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Ambacht klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Ambacht klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is klaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zowel het riviercruiseschip dat voor de opvang wordt ingezet, alsook de inrichting op de kade, is klaar voor in gebruik name.

Hendrik-Ido-Ambacht heeft voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen een schip aan de Citadelkade laten aanmeren. Na de nodige voorbereidingen is deze locatie nu klaar voor het bieden van tijdelijke opvang.

Komst Oekraïners
De Veiligheidsregio beslist welke Oekraïners, vanaf welk moment op deze locatie worden opgevangen. Wel is het schip door de GGD gekeurd en geschikt bevonden voor opvang vanaf 12 jaar. Dit heeft te maken met de faciliteit, het feit dat het een schip betreft. De verwachting is dat de eerste mensen in de loop van volgende week arriveren.

Burgemeester Heijkoop: “Wij zijn blij dat wij de Oekraïeners met dit schip een tijdelijk ‘thuis’ kunnen bieden in Ambacht. Ik ben daarnaast trots op alle Ambachters, inwoners maar ook de Ambachtse organisaties en bedrijven, die hun schouders er onder hebben gezet om de gevluchte Oekraïners straks een warm welkom te kunnen bieden. Ik hoop dat zij in Ambacht rust vinden

Het schip en de kade
Het schip wordt in normale omstandigheden ingezet als passagiersschip. De hutten zijn van alle gemakken voorzien en er is een eet- en recreatieruimte. Wel is het schip gebouwd voor vakantie doeleindes. Het schip zal dan ook voornamelijk dienen voor het voorzien in de basisbehoefte als het gaat om onderdak en slaapgelegenheid. Op de kade is gezorgd voor meer ruimte voor beweging en ontmoeten. Dit door plaatsing van porto-cabins voor o.a. een recreatieruimte, een kook- en wasgelegenheid en opvangruimte voor meegekomen huisdieren.

Het schip wordt aangemeerd voor een langere periode, voor nu wordt uitgegaan van 6 maanden. Indien nodig kan deze periode verlengd worden.

Vrijwilligers en hulpgoederen
De inventarisatie van benodigde ondersteuning van vrijwilligers, diensten en hulpgoederen is in volle gang. Hierbij is door de Vereniging van Ambachtse Ondernemers hard gewerkt aan de website www.ambachtwerkt.nl, op deze website worden vraag en aanbod met elkaar verbonden. Aanmelden als vrijwilliger kan voorlopig ook nog steeds via oekraine@h-i-ambacht.nl.

Locatie niet toegankelijk
Zowel het schip als het ingerichte gedeelte op de kade vormen straks het tijdelijke ‘thuis’ van de Oekraïense vluchtelingen. Daarmee is het een privé locatie waar zij zich kunnen terugtrekken en waar hun privacy belangrijk is. De locatie is dan ook niet toegankelijk voor bezoek. Iedereen wordt gevraagd om hier rekening mee te houden en om hun privacy te respecteren.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.