Home » Nieuws » Ambachtse Linda springt bij als zorgreservist

Ambachtse Linda springt bij als zorgreservist

Ambachtse Linda springt bij als zorgreservist

Na tien jaar droeg Linda van der Vlist vorige week ineens weer het uniform van verpleegkundige. “Sinds de corona-uitbraak voelde ik me een beetje schuldig”, vertelt ze. “Als oud-verpleegkundige zou ik me best redden in het ziekenhuis, maar toch was ik thuis.” Onlangs las ze over het initiatief Nationale Zorgreserve. Het blijkt een ideale constructie om snel en makkelijk af en toe bij te kunnen springen in de zorg.

De 36-jarige Ambachtse weet hoe druk het kan zijn op een verpleegafdeling, wanneer je met weinig collega’s de zorg draagt over flink wat patiënten. “Destijds vond ik het altijd heel fijn als we een flexmedewerker of leerling op de vloer hadden, voor een paar extra handen.” Bij alle recente berichten over de overbelaste zorg in coronatijd, voelde ze zich geroepen om nu zelf die rol te kunnen spelen. Maar omdat haar BIG-registratie is verlopen, was het niet zo eenvoudig. “Na mijn opleiding hbo-v heb ik korte tijd in een ziekenhuis gewerkt in Nederland en daarna nog in Zuid-Afrika, waar we tweeënhalf jaar woonden. Na terugkeer heb ik besloten fulltime moeder te worden.” Dat is ze inmiddels tien jaar. Drie van de vier kinderen zijn nu naar school, dus er is weer meer tijd. De zorgsector voelt nog heel nabij, mede doordat haar man medisch specialist is in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Proef
En uitgerekend daar hield de Nationale Zorgreserve deze maand een proef die uiteindelijk moet resulteren in een landelijk ‘reserveleger’ van extra zorgverleners. Zij kunnen per regio en per zorginstelling op de been worden gebracht als de nood aan de man is, als gevolg van corona of welke andere calamiteit dan ook. Linda: “Je hoeft geen BIG-geregistreerde verpleegkundige te zijn, het mag wel. Afhankelijk van je ervaring en bevoegdheid krijg je een bij jou passend activiteitenpakket toebedeeld, waarmee je het personeel ondersteunt.”

Op basis van haar profiel kreeg ze het middelzware pakket. En zo stond ze vorige week dinsdag weer in het wit tussen de patiënten op een verpleegafdeling. Ze verzorgde mensen, deed medische controles en gaf aandacht. “Het was even spannend: je bent toch een beetje bang dat je meer tijd kost aan begeleiding dan dat je oplevert. Er is veel veranderd, vooral op het gebied van digitalisering. Maar anderzijds, de routine van zo’n dienst en de basisvaardigheden, die zitten er nog helemaal in. Halverwege de dag kon ik me amper voorstellen dat ik tien jaar was weggeweest.” Het contact met patiënten voelde goed. “Ik heb dat gemist. In mijn omgeving zijn niet veel ouderen, terwijl ik het contact met hen leuk vind. Aandacht geven is precies dat wat de eigen verpleegkundigen minder goed kunnen doen, zodra het te druk wordt.”
Zorghart
Inmiddels wordt de proef voortgezet in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Najla van Veen van de Nationale Zorgreserve vertelt: “Het verhaal van Linda is heel herkenbaar. De zorgreservisten die zich de afgelopen weken volop bij ons meldden, hebben de meest uiteenlopende persoonlijke situaties en loopbanen. Maar ze hebben één ding gemeen: ze voelen allemaal dat zorghart nog kloppen en ze willen er nu zijn voor zorgcollega’s. Wij onderzoeken wat er nodig is om zorgreservisten duurzaam in te zetten in crisistijd. We ontwikkelen Nationale Zorgreserve met elkaar en voor elkaar.” Het programma wordt gefinancierd en gesteund door het ministerie van Volksgezondheid.

Linda: “Het is heel makkelijk. Eenmaal aangemeld, kun je online zien dat er behoefte is aan zorgreservisten voor bepaalde diensten. Daar kun je op reageren, voor de momenten dat het voor jezelf ook uitkomt. Helemaal terug naar mijn oude vak zou ik niet meer willen, maar op deze manier kunnen helpen geeft voldoening en is voor mij ideaal.” Oud-verpleegkundigen en -verzorgenden met interesse kunnen terecht op www.nationalezorgreserve.nl

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.