Home » Nieuws » Bij Kees de Man draait 2019 om het getal 66

Bij Kees de Man draait 2019 om het getal 66

Bij Kees de Man draait 2019 om het getal 66
Meenhuis

Kees de Man viert zijn zes en zestigste verjaardag met een ludieke actie. Hij gaat van start met het maken van een serie zwijntjes in keramiek, voorzien van de bekende Cobrakleuren. Zwijntjes met de kop naar beneden zoekend naar eten, met de kop gedraaid, je aankijkend, liggend links of rechts, zittend, geknield op de voorpootjes, een poot van de grond, met hoektanden of zonder, of een groepsbeeld. De beelden worden gemaakt met monogram, datum van uitgave en volgnummer, van 66/1 tot 66/66, in het beeld gegraveerd. Dit alles ook nog eens onder de titel ‘Route 66’. Kortom, 66 jaar, 66 beeldjes, dan is de aanschafprijs makkelijk te raden.

Zwijntjes?
Kees de Man heeft, naast zijn grote beelden, al heel wat dierfiguren op zijn eigen manier uitgebeeld in keramiek. Nooit realistisch en vaak ook fantasiedieren, beschilderd in diverse kleuren. Zo zijn er op zijn website, atelier0053.nl, onder andere een visvogel, een valkoen en een hondvogel te zien, allemaal in de Cobrastijl. De stijl waarin hij werkt met als inspirator Karel Appel, waarbij hij de schilderijen van deze beroemde kunstenaar omzet van 2D naar 3D. Maar nu heel veel zwijntjes? “We waren in Zuid-Afrika en daar had ik een ontzettend leuk zwijntje gekocht. Dat was gemaakt door een houtsnijder, die het nog echt met de hand stond te hakken. Ik vond dat nog wel originele souvenirtjes en daar heb ik er een van gekocht. Bij het bedenken van een thema voor mijn project Route 66, dacht ik , waarom geen 66 originele zwijntjes voor een klein prijsje als stunt voor mijn zes en zestigste verjaardag. Het sluit ook prachtig aan bij het jaar van het Zwijn, volgens de Chinese dierenriem. Als kunstenaar ben jij de motor en je eigen motivator en zoek je altijd weer de uitdaging om nieuwe beelden te realiseren.”

Een zwijntje?
“Als je een zwijntje van Kees de Man wil hebben, dan kun je me bellen of een e-mailtje sturen en zeggen dat je interesse hebt. Dan heb ik een paar vragen, want je mag mee beslissen hoe je het beestje wil hebben uitgebeeld. Staand of zittend enzovoort, welke kleur(en) eventueel.”

Atelier, galerie
Kees houdt van aanpakken dit jaar, want hij is ook bezig zijn atelier, gelegen achter zijn woning, uit te breiden met een galerie. “Dit om mensen de gelegenheid te geven kennis te maken met mijn werk in het atelier als keramist en in mijn galerie met de kunst in het bijzonder. Zo kunnen mensen via een doorkijk in het stookhok nu mijn ovens zien, net zoals je in een restaurant in de keuken kan kijken. Aan de wand hangen mijn werktekeningen. Rond mijn werkplek zijn mijn beelden opgesteld. Weten mensen dat je hier werkt in je atelier? “Dat is een probleem. Ik ben nog niet zichtbaar. Een oplossing zou zijn een buitenvitrine (nog niet gevonden) en meer bekendheid geven aan de openingstijden. Een vlag in de tuin zoals bij de open atelierroute laat zien dat ik open ben. Op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Mensen die een keramiek zwijntje willen bestellen kunnen komen kijken hoe het wordt gemaakt en hoe het er uit ziet tijdens het maakproces.”

Atelier0053 en galerie is gevestigd op de Doevelskerc 20 in Zwijndrecht. Bezoek is ook mogelijk door telefonisch een afspraak te maken. Tel: 06-31546537[k1]

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.