Home » Nieuws » Burgemeester deelt vuurwerkbrillen uit

Burgemeester deelt vuurwerkbrillen uit

Burgemeester deelt vuurwerkbrillen uit
Meenhuis

De bril die iedereen goed staat en laat zien dat je een verstandig mens bent.

De maand december kent veel gezichten. Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Dat laatste wordt vaak, ondanks het verbod, te vroeg ‘gevierd’. Van kleine rotjes en sterretjes, tot ware bommen worden op de meest ontoepasselijke tijden tot explosie gebracht. Een traditie die al vele generaties over de hele wereld de nachtelijke hemel doet kleuren en oorvliezen doet trillen. Voor veel mensen een dag waar ze het hele jaar naar uitkijken en voor sparen. Maar er is natuurlijk weer een keerzijde, de vuurwerkslachtoffers.

Burgemeester deelt vuurwerkbrillen uit
Op maandag 9 december overhandigde burgemeester Jan Heijkoop een eerste vuurwerkbril aan Wouter de Roon, directeur Sol Krommeweg en Sol Admiraal. Als start van een vuurwerkbrillenverstrekking aan alle leerlingen in H.I.Ambacht van de groepen 7 en 8. Meer dan tweehonderd vuurwerkslachtoffers komen rond de jaarwisseling bij Eerste Hulp posten voor behandeling vanwege oogletsel. Daaronder bevinden zich elk jaar weer veel kinderen. Kinderen die soms zelf iets afstaken, maar vaker het slachtoffer werden van door anderen aangestoken vuurwerk. Het doel van het gratis verstrekken van de brillen is om kinderen bewust te maken van de gevaren van het vuurwerk. Burgemeester Jan Heijkoop: “Met een vuurwerkbril zijn je ogen goed beschermd als je tijdens de jaarwisseling buiten naar vuurwerk kijkt of zelf vuurwerk afsteekt. Als jongeren het goede voorbeeld geven en anderen hen hierin volgen, zetten we volgens mij een goede stap.”

Het uitdelen van de eerste exemplaren deed de burgemeester in eigen persoon aan een hele klas, inclusief een korte toespraak. Daarbij stelde hij de vraag; “Zet je die nu alleen op als je vuurwerk afsteekt?”. “Nee, ook als je staat te kijken”, was het snel gegeven antwoord. Op de vraag of er in hun omgeving veel vuurwerk werd afgestoken; “Ja, best wel veel.” De burgemeester was ook benieuwd of er kinderen bij waren die huisdieren hebben en hoe die op al het geknal reageerden. Toen er verteld werd dat ze wel bange dieren kenden gaf hij de kinderen het advies om bij de dierenarts kalmeringstabletjes te halen. “Dan slaapt de hond de hele nacht van Oud op Nieuw, is hij of zij niet bang en wordt de volgende ochtend wakker.” Om weer op de actie terug te komen; “Elk jaar zijn er wel plaatsen waar kinderen met het afsteken een beschadiging aan de vingers krijgen, of dat er iets in de ogen komt. Ook soms brandwonden, dat is allemaal best gevaarlijk en tegen die achtergrond is deze actie.” Ik vind vuurwerk zelf ook mooi,” vervolgde de burgemeester, “Sommige mensen willen het verbieden. Ik vind dat dat niet nodig is. Maar je moet wel, als je vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, je bril opzetten. Jullie zijn nu nog vrij jong, maar veel jongens van een jaar of vijftien-zestien kopen heel zwaar vuurwerk die je niet in de winkel kunt kopen. Dat wordt door sommige jongens aangeboden, die hebben dat in hun auto’s, meegenomen uit Polen of via websites. Die geven enorme knallen en als je die in een vuilnisbak gooit is die in duizend stukjes, het zijn bijna bommen. Dat is verschrikkelijk gevaarlijk en daar gaan echt ongelukken mee gebeuren. De knallen zijn vaak zo hard, dat mensen er ook bang van worden. Dat is iets waar we heel streng op zijn.” Dus als je verstandig bent zet je de bril op want, voorkomen is beter dan genezen.
In de komende dagen delen medewerkers van de gemeente de vuurwerkbrillen uit aan alle andere leerlingen van groepen 7 en 8 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.