Home » Nieuws » Cascade in gesprek met… Zinge!

Cascade in gesprek met… Zinge!

Cascade in gesprek met… Zinge!
Meenhuis

Vanwege de lockdown is het voor veel vaste huurders van cultureel centrum Cascade al een tijd niet of maar heel beperkt mogelijk om hun gebruikelijke verenigingsactiviteiten te organiseren. Marjet van Os, directeur van Cascade, gaat wekelijks in gesprek met deze huurders over de impact van de coronacrisis op de verenigingen en hun leden.

Wat als je kind gek is op zingen, het de hele dag door doet, en er geen geschikte groep voor haar is om bij aan te sluiten? Dan begin je er toch gewoon zelf een! “Zo is het ongeveer wel gegaan”, vertelt Myrthel Groenewout. “De aanleiding was de zangwedstrijd ‘De Stem Van Ambacht’ bij de kinderopvang. Tijdens dit initiatief bleek dat nog veel meer kinderen graag wilden zingen.” Om dat mogelijk te maken, richtten Myrthel en haar man Oscar Groenewout in april 2013 Zinge! op. Dit Ambachtse jeugdpopkoor heeft als doel zoveel mogelijk kinderen en jongeren bij elkaar te brengen om samen muziek te beleven en plezier te maken.

Optreden in groepen
Al vanaf de start bleek Zinge! een succes, binnen korte tijd stroomden de aanmeldingen binnen. “Oscar en ik wilden het meteen professioneel aanpakken. Zangcoach en muzikante Marlous Luiten stelden we aan als zangcoach, een geschikte repetitieruimte vonden we in Cascade. Inmiddels hebben we een goed, allround team opgebouwd van ervaren coaches die zowel muzikaal als pedagogisch veel in hun mars hebben.” De kids en jongeren van Zinge! komen uit de hele regio Drechtsteden en zelfs Rotterdam. De 140 leden zijn ingedeeld in vijf verschillende leeftijdsgroepen, van 4 tot 18 jaar, en treden regelmatig met elkaar op. “We doen met de oudste groepen mee aan festivals en wedstrijden. Vaak met de eigen groep maar soms ook met een grote groep. We zingen ook op de Zomerparkdag. De jongere groepen zijn te zien op Koningsdag, op braderieën of in bejaardenhuizen. De jongste kinderen vinden dit hartstikke leuk, zij doen daar hun podiumervaring op.”

Hippe muziek
Zingen, muziek en plezier maken staat voorop. Het repertoire bestaat uit Engels- en Nederlandstalige recente Top40-nummers, vaak ook meerstemmig. “Met oubollige nummers hoef je bij deze kids niet aan te komen. Zij willen actuele en hippe muziek, dus eigenlijk alle popliedjes die je op de radio hoort. We bieden actieve lessen aan waar iedereen enthousiast van wordt. Kinderen leren snel, het tempo ligt hoog”, vertelt Myrthel. “We hebben zelf een app ontwikkeld zodat iedereen zijn of haar eigen stempartij thuis kan repeteren.” Dat komt in de coronatijd goed uit; optreden of gezamenlijk repeteren zat er een hele tijd niet in. “Al vanaf de eerste week van de maatregelen gaan de lessen op vrijdagmiddag en vrijdagavond voor alle leeftijdsgroepen online gewoon door. Iedere week is bijna iedereen erbij. De meeste kinderen, en dat geldt ook voor de pubers, hebben geen repetitie gemist. Dat is natuurlijk geweldig. Als team geeft dit ons een boost om er creatief tegenaan te gaan met gekke stemoefeningen, een muziekquiz of spelletjes.”

Lid worden
Het sociale aspect is belangrijk bij Zinge! Helaas kon het jaarlijkse workshopweekend niet doorgaan, en dat geldt ook voor de spelletjesdag en het bowlen voor de jongste kinderen. “Zij mogen inmiddels gelukkig wel weer buiten repeteren, op ruime afstand van elkaar. En ik hoor dat ook de ouders elkaar missen. Op vrijdagavond zit de foyer van Cascade normaal gesproken vol met wachtende ouders die samen koffiedrinken of na afloop gezellig met elkaar blijven eten.” Kinderen of jongeren (tot en met 18 jaar) die zin hebben om te zingen, kunnen zich aanmelden. Voor nieuwe leden is altijd plek en financieel hoeft er geen drempel te zijn. “We vinden het belangrijk dat iedereen, los van het gezinsinkomen, kan komen zingen. En dankzij de donaties van de ‘Vrienden van Zinge!’ lukt dat ook.”

Interesse? Kijk voor meer info of het aanvragen van een gratis proefles op de website: www.zinge.nl

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Vanwege Hemelvaartsdag is het kantoor van Uitgeverij De Brug gesloten op donderdag 13 mei & vrijdag 14 mei 2021.
Terug naar boven.