Home » Nieuws » Column: Oei, een wetsovertreder in de familie

Column: Oei, een wetsovertreder in de familie

Column: Oei, een wetsovertreder in de familie
Meenhuis

Die rellen na het invoeren van de avondklok, die hadden voor mij zeker niet gehoeven. Schandalig! Het journaal bericht over niet veel anders, de kranten stonden er bol van en de social media ontploffen af en toe als het over de avondklok en de tegenstanders gaat. Eén van de aardigste dingen die ik las over de rellen, was de oproep aan de relschoppers: ga thuiswerken, net als een ander, en breek daar de boel dan af.

Ik merk zelf niet veel van de gevolgen van de avondklok. We gingen toch al niet meer naar buiten in de avond. Hoor wel van vrienden dat het vooral voor jongeren niet leuk is en dat snap ik. ‘k Hoop oprecht dat deze maatregel gauw voorbij kan zijn. Want, wie had gedacht dat in mijn eigen familie wetovertreders zitten? Ik niet! Met het schaamrood op de kaken beken ik u dat dit wel het geval is. Gelukkig gaat het niet over gooien met vuurwerk, schreeuwen tegen agenten of over plunderen. Toch keek ik op, van dat wat ik ontdekte.

Tante laat zich niet alles afpakken
Al eerder vertelde ik over mijn tante van 91. Zoals gezegd, tante woont zelfstandig, regelt alles zelf, kookt elke dag haar potje en houdt het nieuws haarfijn bij. Boodschappen en andere zaken regelt ze zelfstandig en ze leidt een actief leventje. Door de Coronamaatregelen is echter niks meer vanzelfsprekend. Haar leven is heel saai geworden, zegt ze wekelijks door de telefoon. “En ik laat me niet alles afpakken”, moppert ze vaak.

De beste vriendin van tante heet Jeanne, Ze is, net als tante in de 90 en woont in een straatje achter haar. Ongeveer 300 á 400 meter verderop. Sinds jaar en dag bezoeken de vriendinnen elkaar wekelijks, op woensdagavond. De ene keer is het bij tante en de andere keer bij Jeanne. Rond 19.30 uur gaan ze naar elkaar, meestal duurt het bezoek tot 22.30 uur. Ze drinken koffie met wat lekkers, een glaasje limonade, nemen de week en de buurt door en dat gaat zo al jaren. “En denk maar niet dat wij dit opgeven voor die stomme avondklok”, roept tante obstinaat door de telefoon. “Wij gaan gewoon naar elkaar toe. Ik ga naar huis rond 22.30 uur, net als anders.”. “Oei” zeg ik voorzichtig, “Dan overtreden jullie de wet, tante!” “Ja, dat weten wij ook wel, en dat kan ons niks schelen.”

Een strak plan
“Jeanne en ik bedachten samen een plan. Stel, een agent of een BOA houdt mij na 21.00 uur aan, dan zeg ik met mijn liefste stem: ‘Ja, agent, ik heb geen keus, ik ga een vrouw helpen, die woont daar en daar. Die vrouw is gevallen en belde me. Ik ga haar nu redden’. Moet jij es kijken of hij mij een bon durft te geven!”

Opgewekt gaat ze verder: “Ik heb nog een plan B. Als de agent vraagt: Maar mevrouw, wat doe u nu op straat? Zeg ik gewoon een beetje onzeker: ‘Ja, dat weet ik niet precies …’ Nou dan brengt-ie me beslist zo weer naar huis. Mooi toch?” Verbluft blijf ik stil. 91 jaar en dan zo doortastend de wet overtreden? Kijk, daar houd ik wel van! Hoe doet u dat in dit Corona-regel-tijdperk? Overtreedt u wel eens een regel? En hoe is dat om te doen?

Geschreven door: Tineke van Sleen, trainer/coach en dementie-zorgadviseur. Meer hierover en andere praktische handvatten in haar boek ‘Last van Vergetelijkheid’, geschreven vanuit kennis over communicatie en verbondenheid met de mens met dementie. www.tevansleen.nl. Tekening door Fred Boer, www.aabcartoons.nl.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.