Home » Nieuws » Coronagolf nog niet voelbaar in ASz

Coronagolf nog niet voelbaar in ASz

Coronagolf nog niet voelbaar in ASz

Een nieuwe coronagolf is zoals voorspeld van start gegaan in de samenleving. Deze leidt vooralsnog niet tot veel opnames in het Albert Schweitzer ziekenhuis. “De afgelopen week hadden we steeds tussen de vijf en de tien opgenomen patiënten met COVID”, zegt woordvoerder Frank van den Elsen. “Dat is te overzien.”

Een deel van hen ligt in het ziekenhuis wegens COVID, een deel met een andere aandoening en óók COVID. IC-opnames zitten er nagenoeg niet bij. “We zien een verschuiving optreden ten opzichte van het voorjaar, want het aantal opnames door COVID heeft een aantal weken helemáál op nul gestaan. Er is dus wel iets gaande. Maar het is net te vroeg om te zeggen welke kant het opgaat. Het lijkt er niet op dat de huidige varianten van het virus die rondgaan erg ziekmakend zijn.”

Als de aantallen toch zouden oplopen – wat niemand hoopt – zal het ziekenhuis eerst weer een COVID-afdeling in het leven roepen en later ook weer patiënten in de regio gaan spreiden. “Maar dat is nu nog niet aan de orde”, aldus de woordvoerder. Toch is het ziekenhuis niet helemaal gerust, omdat er niet zo veel rek op de organisatie zit. “Ziekteverzuim blijft ons parten spelen. In de zomer is de personele bezetting toch al krapper wegens vakanties. Het kost moeite de roosters rond te krijgen. Meer uitval door medewerkers die coronapositief worden, kunnen we eigenlijk niet gebruiken.”

In dit seizoen is het elk jaar normaal dat het ziekenhuis in een zomerstand staat. Van den Elsen: “In de zomer is er sowieso altijd minder vraag naar geplande zorg. Het aantal operatiekamers gaat daarom ook dit jaar tijdens de vakantieweken van veertien naar tien en het aantal IC-bedden van zestien naar veertien. Ook sluiten we een aantal bedden op de verpleegafdelingen. We hopen dat het daarbij kan blijven. Maar een COVID-opleving kan betekenen dat er van week tot week toch nog extra reguliere zorg moet worden uitgesteld. We hopen het niet.”

Directeur Peter van der Meer heeft het personeel op het hart gedrukt voorzichtig te zijn. Hij schreef in een intern bericht: “We zijn nog steeds een anderhalvemeter-ziekenhuis. Houd zo goed en kwaad als het kan afstand van elkaar, ook in koffiekamers. Moet je binnen anderhalve meter afstand van de patiënt werken, dan draag je een mondneusmasker. Zelf zal ik een tweede booster halen, omdat ik daardoor bij een eventuele besmetting niet of minder ziek zal zijn en de kans dat ik het virus overdraag daarmee ook verklein. Ik merk dat ik sowieso weinig tot geen handen meer geef. Zo beperken we samen de risico’s voor onze kwetsbare patiënten en voor de zorgprocessen.”

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.