Home » Nieuws » Dankbaar en emotionele verhalen

Dankbaar en emotionele verhalen

Dankbaar en emotionele verhalen

Afgemeerd aan het Citadelterrein ligt het gehuurde passagiersschip, waarop sinds eind mei zo’n 170 uit Oekraïne afkomstige mensen onderdak hebben gevonden. Zo’n vier maanden verder zijn de mensen ingeschreven bij de gemeente, hebben zij een bankrekening en heeft 60% van hen een baan gevonden.

Namens de gemeente maken Gerda Noordhoek en Karim Bendadda, geholpen door een aantal vrijwilligers, de mensen wegwijs in de Nederlandse samenleving en geven ze waar nodig een steentje in de rug. “Het begin was hectisch”, zo blikken zij terug. “Vooral het regelen van een bankrekening bleek soms lastig maar inmiddels heeft iedereen een bankpasje en een Burgerservicenummer. Dat betekent dat iedereen die wil werken, kan werken. We werken daarvoor samen met het UWV in Dordrecht en een aantal uitzendbureaus. Mensen die Engels spreken kunnen vaak snel aan de slag. Ze werken inmiddels in de kassen, bij Kobouw, de Jumbo, bij Thuis Bezorgd en hier op het schip in de keuken of in de schoonmaak. Dat laatste trouwens tot volle tevredenheid. Ze weten wat hard werken is”. Niet iedereen werkt van 9 tot 5 uur. Sommigen worden al om vijf uur of half zes ’s morgens opgehaald om naar hun werk te gaan. Anderen werken in de horeca of thuiszorg en beginnen pas in de middag. Er wonen vrouwen en mannen op het schip. “In het begin was het voor mannen mogelijk om het land te ontvluchten”, weet Gerda. “Ook hebben we mensen aan boord uit het gebied rond Mariepol. Die zijn eerst naar Rusland gegaan en zijn later verder gereisd”.

Werken is voor veel mensen ook belangrijk om wat te verdienen. Er wordt voor de bewoners op het schip weliswaar gekookt maar met 55 euro per maand per persoon uitkering van de Sociale Dienst doe je niet zo veel. Een telefoonabonnement om te bellen met achtergebleven familie in Oekraïne staat daarbij voor de meeste bewoners bovenaan het lijstje met maandelijkse uitgaven. “Iedereen die hier aankwam vroeg dan ook of er WiFi aan boord was. Dat is voor de mensen heel belangrijk”, vertelt Karim. “Via app en telefoon weten zij wat er thuis gebeurt”.

Omdat kinderen aan boord niet zijn toegestaan, wonen er maar zes jongeren, ouder dan twaalf jaar op het schip. Zij gaan met de fiets en de Waterbus naar Internationale Schakelklas op school in Dordrecht.

Naast Gerda en Karim is een aantal vrijwilligers actief op het schip. “Zij zijn er voor bewoners, die graag eens met mensen willen praten. Er leven bij de bewoners veel emotionele verhalen. De vrijwilligers organiseren voor de mensen die die geen baan hebben ook koffieochtenden en geven Nederlandse les.”
Al met al is volgens Gerda en Karim de sfeer aan boord goed. “Mensen hebben zo goed mogelijk hun draai gevonden en zijn langzamerhand een gemeenschap aan het vormen. Af en toe bezoekt de burgemeester informeel het schip. Binnen een paar weken was ook geregeld dat mensen naar een kerk in Rijsoord kunnen. Waar mogelijk communiceren we in het Engels en zo nodig kunnen we een tolk inschakelen. We hebben ook aandacht gegeven aan de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne en hadden daarvoor wat extra’s in huis gehaald. Tot onze grote verrassing kwamen de mensen zelf met een grote taart, versierd met vlaggen van Oekraïne en Nederland en de tekst Dank voor jullie gastvrijheid. Dat tekent hoe mensen het hier ervaren”.

De opvang in H.I.Ambacht zou gelden voor zes maanden en dus rond 1 december aflopen. “We doen ons best om te realiseren dat het wordt verlengd maar kunnen daar nu geen uitspraak over doen”, zegt Mirjam de Rooij van de gemeente.

Tekst en foto: Trudy Wehrmeijer

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.