Home » Nieuws » De familie Pons sluit een hoofdstuk af

De familie Pons sluit een hoofdstuk af

De familie Pons sluit een hoofdstuk af

Afgelopen zondag 22 mei was er een bijzondere bijeenkomst op de boerderij ‘t Hof in Zwijndrecht. Uit vele windstreken waren de familieleden bijeen gekomen voor dit bijzondere familie evenement.

Feitelijk is het al lang geen boerderij meer, maar is deze locatie een ontwikkelgebied van de gemeente Zwijndrecht. Zondag was het weer even de Hoeve van de familie Pons. De familie Pons kwam bijeen op de oude stee met foto’s en verhalen. En verhalen waren er genoeg. Thijs Pons vertelt met veel enthousiasme over deze plek aan de Lindstedijk, waar de Familie Pons heel lang gewerkt en geleefd heeft.

De argeloze bezoeker moest niet zomaar Thijs roepen, want dan reageerden er drie Thijsen tegelijk. De echte Thijs Pons (ze zijn het echt allemaal natuurlijk) is de Thijs Pons die we zien op één van de vele foto’s waar hij samen met zijn opa de eerste steen legt voor het huidige pand dat nu afgebroken gaat worden. Je kan stellen dat Thijs met de familie nu de geschiedenis afsluit die hij als jongeling geopend had.

Thijs geeft aan dat de geschiedenis van de bewoning hier teruggaat tot de tiende/elfde eeuw. Dat komt voort uit de gegevens van het onderzoek dat zijn vader heeft gedaan. Bijzonder, want er is in dit gebied na die periode veel gebeurd waar natuurrampen en bedijking aan hebben bijgedragen. Thijs vertelt er graag over en weet ook over het pand en alle wijzigingen veel details te vertellen. “Hier kwam je binnen”, zo vertelt hij, wijzend naar de muur en daarna meteen wijzend naar de keuken, opkamer en woonkamer.” Je merkt aan zijn gloedvolle betoog dat het leeft, ook al kan hij prima relativeren over wat er nu staat te gebeuren.

De hele familie praat deze dag honderduit met elkaar en aan de hand van foto’s van ooms en tantes komen er veel verhalen naar boven. Foto’s van trouwerijen op het gemeentehuis tonen de familie op het bordes. De familie stamboom laat zien hoe de familie is opgebouwd en de honderden foto’s illustreren dat.

Dat de familie Pons een actief leven heeft gehad in de agrarische wereld mag duidelijk zijn. Uit krantenartikelen die voorbij komen, maar ook in het waterschap lieten zij hun sporen na. In 1925 heeft Thijs Pons tijdens het concours hippique de eerste prijs behaald op de tweespannen voor oogstwagens. We vinden ook stukken van de benoeming tot dijkgraaf uit naam van Koningin Wilhelmina uit 1931, maar ook die van veel periodes die daarop volgden tot en met de regeerperiode van koningin Juliana. Vooral mooi is te lezen dat de jaarlijkse vergoeding in die beginjaren benoemd staat, deze was niet meer dan duizend gulden.

Thijs, de eerste steenlegger, is net als de rest van de familie met recht trots op hun geschiedenis en geniet tijdens het vertellen van de verhalen duidelijk. Niet alleen hij zit vol verhalen, want allemaal hebben ze veel te vertellen bij het ophalen van herinneringen. De familie mag dan al in de jaren zestig verhuisd zijn, vandaag bewonen ze nog eenmaal de boerderij waar ze tevens afscheid van nemen en daarmee een hoofdstuk sluiten.

Thijs Pons heeft nog wel een duidelijke wens: “Ik zou graag de eerste steen die ik zelf gelegd heb willen hebben” deelt hij mee. Hij heeft al een paar keer contact opgenomen met de eigenaar, ontwikkelaar ABB, maar vooralsnog niets teruggehoord. Dat moet ongetwijfeld wel gaan lukken krijgt hij te horen. Met een groepsfoto van de familie Pons bijeen is er weer een foto voor het archief bij gekomen.

Tekst en foto’s: Chris Moorman

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.