Home » Nieuws » De Nationale Voorleesdagen 2022 (26 januari t/m 5 februari)

De Nationale Voorleesdagen 2022 (26 januari t/m 5 februari)

De Nationale Voorleesdagen 2022 (26 januari t/m 5 februari)

Op woensdag 26 januari worden De Nationale Voorleesdagen 2022 ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vinden dit jaar voor de 19e keer plaats. In 2022 is het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer (Lemniscaat). Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Daarom is het extra toepasselijk dat bekende en niet-bekende Nederlands juist uit dit prentenboek voorlezen bij het Nationale Voorleesontbijt in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken boekhandels. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of die net zelf het lezen aan het leren zijn. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Het Nationale Voorleesontbijt – 26 januari
Jaarlijks wordt een groep BN’ers (onder andere H.K.H. Prinses Laurentien) en lokale helden uitgenodigd om H et Prentenboek van het Jaar, voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt. Naast deze Voorleesontbijten organiseren honderden basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met voorlezers die voor kinderen tot de verbeelding spreken.

Meertalig voorlezen
Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn. Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er bij de bibliotheek gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks en Arabisch.

Prentenboek van het Jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster
Maar eerst ving ik een monster, geschreven door Tjibbe Veldkamp met illustraties van Kees de Boer (Uitgeverij Lemniscaat) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 26 januari 2022 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2021. Het Prentenboek van het Jaar 2022 verschijnt in een speciale mini-editie. Deze mini-editie is voor €5,25 euro vanaf 26 januari tot en met 5 februari 2022 verkrijgbaar bij de boekhandel. Daarnaast is de reguliere versie van het prentenboek verkrijgbaar met voorleesknuffel, voor €18,99.

‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan’, aldus het comité.

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden. Maar eerst ving ik een monster werd goed ontvangen door de pers, dankzij het slimme en inventieve concept en de sterke tekst en illustraties.

Synopsis
Waarom is het kort? Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit. Ja… maar eerst ving ik een monster. Het ideale prentenboek voor ieder kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen!

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.