Home » Nieuws » De natuur speelt met kunst op Playground

De natuur speelt met kunst op Playground

De natuur speelt met kunst op Playground

Op 1 juni, ruim een maand geleden, werd in Heerjansdam de buitententoonstelling Playground geopend.

Dertig kunstenaars exposeren van 1 juni tot en met 16 november op Landgoed Het Buitenland. Sommigen met bestaande werken, maar de meesten met werk dat geïnspireerd is op de locatie, namelijk de vrije natuur. Sinds de opening hebben de werken al het nodige moeten doorstaan. Dagen met storm en regen, maar ook dagen boven de dertig graden in de schaduw.

Playground of my mind
Dat is de titel van expositie die binnen te vinden is met het werk van Amerikaanse kunstenares Julia Jacquette. Deze omvat tekeningen die zij maakte met een grafische blik op de modernistische speelplaatsen in New York. De tentoonstelling loopt synchroon met de buitenexpositie en is tevens de naamgever ervan.

Waarom nu dit artikel?
Tijdens de perspresentatie bleek dat een aantal kunstwerken nog in wording waren. Objecten die bewust zo waren vervaardigd dat de natuur kon gaan beginnen aan de vormgeving. Om die reden is gekozen om, na ruim een maand, te kijken hoe de elementen, inclusief de aanwezige fauna, zich over de werken hebben ontfermd en hun sporen hebben achter gelaten.

Hooidier
Een werk van Michael Hoedjes is gemaakt van wilgentakken, hooi en paardenmest. Een fantasiedier gemaakt om de bezoeker uit te dagen te kijken zonder alles in te vullen. Hiermee vraagt de kunstenaar, met zijn nieuwe diersoorten, aandacht voor het verlies aan diversiteit. Daags voor de opening stond het imposante ‘dier’ te wachten op wat ging komen. Na een maand bleek er echter nog weinig verandering en lijkt het beest zich goed te redden op Het Landgoed.

Zonder titel
Door Esther Hoogendijk gemaakt van gips, kalk, zaden, potgrond en kleurstof. Bewust gemaakt om te vergaan, te vervallen, te verkleuren of te verdampen. In dit werk onderzoekt ze de biologische verwerking die het gevolg is van de werking en aanwezigheid van planten en dieren. De blokken in het landgoed zijn namelijk gedurende de komende maanden onderhevig aan verandering. De zaden zullen ontkiemen en hierdoor zal het werk uit zijn eigen voegen barsten, omvallen of stuk gaan. De natuur zal de kunst weer overnemen.

Klaas Brantjes en leerlingen KJS
Paleis van de heer Jan is gemaakt van glaswerk en lijm. Het is een kunstwerk gemaakt door leerlingen van groep 7 en 8 van de Koningin Julianaschool in Heerjansdam. Hierbij werden zij begeleid door de Barendrechtse Klaas Brantjes die vaker met glas werkt en de verhaallijn bedacht. De leerlingen van de KJS bouwden een paleis met voor ieder van de kinderen van heer Jan, één glazen toren. Het resultaat is een tafereel met torens, opgetrokken van glazen flessen, potjes en servies.

Dertig kunstenaars
Uit alle windstreken, maar ook onze regio is vertegenwoordigd. Carola Hordijk uit H.I.Ambacht met twee kunstwerken. Marjan van Breugel en broer Jan Willem (Zwijndrecht) staan er met drie verhalende kijkkasten. Landgoed Het Buitenland is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Wandelschoenen aan want het is geen geplaveide route en vaak loopt de route via zogenaamde olifantpaden. Vanaf zaterdag 14 september tot en met 16 november laten de dertig kunstenaars in de galerie een andere kant van zich zien. De natuur blijft een belangrijk onderwerp, maar dit wordt nu vertaald naar kleinere en betaalbare kunst.

Tekst, foto en video (https://youtu.be/QFxsfd42fyw): Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.