Home » Nieuws » Doe wel …, en zie om naar elkaar

Doe wel …, en zie om naar elkaar

Doe wel …, en zie om naar elkaar

Aan de oudere generatie in onze maatschappij hebben wij veel te danken. Zij hebben een weg gebaand … waar wij als jongere generatie weer op verder mogen bouwen. Mede door hen leven we in vrijheid, hebben we zoveel keuzemogelijkheden in werk, in vrijetijds- of geldbesteding. Zij zijn het die hebben bijgedragen aan onze persoonlijke ontwikkeling. Hier mogen we best af en toe bij stilstaan en ons afvragen: “Hoe is het nu met hen, na een werkzaam leven?”

Nog niet zolang woon ik in Zwijndrecht, in een lieflijk hofje waar voornamelijk ouderen wonen. Ik hoor een grasmaaier in mijn tuin. Huh …, in mijn tuin? Het is de buurman van 80 van iets verderop die mijn gras maait. Zijn gebruinde handen en gekleurde gezicht verraden dat hij veel buiten is. Hij loopt er nog fit bij. Mijn eerste kennismaking met hem was in december; hij veegde de sneeuw weg bij mijn voordeur. Mijn buurman is een rustige, bescheiden en behulpzame man.

Trouw zijn
Een werkzaam leven heeft hij gehad als meester van een basisschool. Dit heeft hij van jongs af aan gedaan tot aan zijn pensioen. Vele kinderen heeft hij mogen onderwijzen. Een groot gezin heeft hij ook: inmiddels 7 volwassen kinderen met een schare van18 kleinkinderen. Jarenlang heeft hij voor zijn zieke vrouw gezorgd die MS had, totdat het niet meer ging en zij in een verpleeghuis ging wonen. Elke dag fietste hij naar haar toe en bleef trouw en vol liefde naar haar omzien. Inmiddels is ze overleden, hij mist haar. Zou hij eenzaam zijn? Zijn kinderen bezoeken hem geregeld en af en toe zie ik hem lezen in zijn bijbel.

Eenzaamheid
Soms breng ik hem wat lekkers uit de oven en hebben we een klein praatje. Dat doet hij ook als hij de container voor m’n oude buurvrouw aan de weg zet. Nooit zal hij op de voorgrond treden of om hulp vragen. Maar omzien naar zijn naasten zit in zijn aard.

Hoe zit dat met onze naasten? Kennen wij hun noden en weten we of ze eenzaam zijn? In verpleeghuizen wonen veel ouderen, dikwijls ongekozen dichtbij elkaar. Toch is daar veel eenzaamheid en zien we vaak de mens eráchter niet meer. Tijd voor aandacht en gezíen worden is wat ze nodig hebben. Ze hebben ons nog zoveel mooie verhalen te vertellen.

Aandacht geven en ontvangen
Vanuit deze nood is Maximaal Leven ontstaan; een stichting die mensen uitzendt naar de verpleeghuizen om met tijd voor aandacht een fijne dagbeleving te geven. Dit doen ze vanuit betrokkenheid en zetten hun talenten in. Voor al een paar uur in de week worden ze ingezet. (betaald werk) Ben jij dienstbaar, zie je graag om naar je naaste en wil je je talent of hobby graag inzetten? Vul dan het contactformulier in op de website van Maximaal Leven. www.maxixleven.nl. Op 31 augustus is er om 19.00 uur weer een informatiebijeenkomst in de Lunenhof in Zwijndrecht. Met elkaar maken we de wereld weer een stukje mooier.

Tekst: Willy Schuurman, oprichter van Maximaal Leven schrijft regelmatig in de Brug over samen-leving.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.