Home » Nieuws » Dressuur in coronatijd: geen wedstrijd, maar een meetmoment

Dressuur in coronatijd: geen wedstrijd, maar een meetmoment

Dressuur in coronatijd: geen wedstrijd, maar een meetmoment
Meenhuis

Ook in de paardensportwereld mogen vooralsnog tot 1 september geen officiële wedstrijden en competities gehouden worden. Sinds de coronamaatregelen enigszins versoepeld werden, kent de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) wel de zogenaamde beoordelings- en meetmomenten. Afgelopen zondag werden er onder die noemer bij RSV De Hoge Devel dressuurproeven afgenomen voor pony’s en paarden in de klassen B tot en ZZL. Aan het evenement namen ruim dertig combinaties deel: het gros van de eigen vereniging, de rest uit de omliggende gemeenten.

Vorderingen
Om de beoordelings- en meetmomenten coronaproef te laten verlopen, stelde de KNHS een bijna zeven A4’tjes tellend protocol op. De insteek is om ruiters inzicht te geven in hoeverre alle opleidings- en trainingsinspanningen ook tot vorderingen leiden. Van de beoordelings- en meetmomenten worden geen eindklassementen opgemaakt, maar behaalde winstpunten komen wel op conto van de combinatie. Zo deed RSV De Hoge Devel-coryfee Albert Nap mee op ‘Square A Gentle Strade NS’ in de klasse M2. De eerste proef was goed voor192,5 punten, de tweede voor 185 punten. Volgens de tabellen van de KNHS was dat goed voor twee winstpunten.

Leven
“Heerlijk om zo weer bezig te zijn,” vond Nap, die tijdens het rijden van zijn proeven gesecondeerd werd door zijn partner Agnes Romijn. “Alles komt weer een beetje tot leven. Gelukkig hebben wij in de achterliggende maanden wel met de paarden kunnen trainen. Er waren landen met een veel stringenter beleid. De paarden kregen eten en dat was het zo’n beetje. Fnuikend voor de conditie, natuurlijk.”
Protocol
Binnen het gehanteerde protocol gold vanzelfsprekend de anderhalve meter afstand. Voorts was alles erop gericht om drukte en kruisverkeer te voorkomen. Zo was er dus geen gezamenlijke prijsuitreiking en werd er buiten de hekken op- en afgezadeld. Ruiters mochten kort voor de starttijd pas het complex op, reden hun twee proeven direct achter elkaar, kregen de uitslag te horen en moesten vervolgens meteen weer naar de uitgang. Nog even kijken wat de concurrentie deed, was er dus niet niet bij.

Zwaar
“De achterliggende maanden zijn best zwaar geweest,” bekende Monique de Haer, bestuurslid bij RSV De Hoge Devel. “Amper inkomsten, maar wel de kosten voor de verzorging van de dieren en het loon van zeven personeelsleden. Ook mensen die hier een paard gestald hebben, morden in het begin, omdat ze minder tijd bij hun dier mochten doorbrengen. Gelukkig zijn die scherpe kantjes er nu af. Het was ook mooi dat veel mensen die hier niet konden rijden of lessen, gewoon hun financiële verplichtingen nakwamen.
Vervolgt: “Zo’n evenement als vandaag maakt ook weer eens duidelijk hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Ik denk aan de zaterdagse klusploeg die enorm veel werk ‘om niet’ verzet. En wat te denken van de dressuurcommissie. Los van de voorbereiding, de hele dag in touw om alles in goede banen te leiden.” Een terechte opmerking. Josje de Vries en de andere meiden van de commissie zorgden voor een perfect verloop van de dag.

Agenda
Voor zondag 23 augustus staat er bij RSV de Hoge Devel een volgend beoordelings- en meetmoment (dressuur) gepland.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.