Home » Nieuws » Een architect met betekenis

Een architect met betekenis

Een architect met betekenis

In het Zwijndrecht van na de Tweede Wereldoorlog zijn vele woonwijken uit de grond gestampt. Dit was ook noodzakelijk, immers was er door de dijkverhoging en -verbreding vanaf de jaren zestig en de ondertunneling van de A16 een decennium later, een constant tekort aan woningen. Vooral ook omdat de bevolking van Zwijndrecht explosief groeide: van minder dan 15.000 inwoners in 1950 tot meer dan 40.000 inwoners vijftig jaar later. Niet alleen was de bouw van nieuwe woningen noodzakelijk. Ook moesten er nieuwe winkelcentra, publieke gebouwen en kerken verrijzen. Verschillende architecten konden hiermee hun stempel drukken op het gezicht van de gemeente Zwijndrecht.

“In Zwijndrecht minder ambitieus, maar daarmee niet minder betekenisvol”

Een architect, die veel heeft betekend voor de Zwijndrechtse architectuur is de Rotterdammer Herman Dirk Bakker. Hoewel de meeste van zijn ontwerpen in zijn geboortestad zijn uitgevoerd, wat hem maakte tot één van de wederopbouwarchitecten van die stad, deed hij af en toe ook elders projecten. In Rotterdam moeten we dan denken aan de Lijnbaanflats (1954), winkelcentrum Zuidplein (1967) en de Maastorenflat (1956), op dat moment de hoogste flat van Nederland met zijn veertien verdiepingen. In Zwijndrecht waren zijn ontwerpen minder ambitieus, maar daarmee niet minder revolutionair en betekenisvol.

De eerste keer dat Herman Bakker in Zwijndrecht een gebouw afleverde, was in het jaar 1954. Het ging hierbij om het hoofdkantoor van de buizenhandelsonderneming van Piet van Leeuwen. Dit bedrijf had in 1952 het nieuw opgespoten buitendijkse terrein aan de Develhaven in gebruik genomen. Twee jaar later werd ook het kantoor opgeleverd. Hoewel na een decennium de buizengigant wegens ruimtegebrek weer verhuisde, bleef dit gebouw altijd in gebruik. In 2017 werd het gerenoveerd en kreeg het een nieuwe functie. Ook nog in de jaren vijftig kreeg Herman Bakker de opdracht een nieuw centrum te bouwen voor de Gereformeerde Kerk Zwijndrecht op de hoek van de Koninginneweg en de Burgemeester Jansenlaan. Het ging hierbij om het jongerencentrum de Vonkenberg (1956) en de Koningskerk (1963). Blikvangers van laatstgenoemd gebouw waren het carillon en de glas-in-betonramen met het scheppingsverhaal in de achtergevel. Beide centra werden in 2006 gesloopt. Het carillon is verplaatst naar het Raadhuisplein en het raam is nu te zien in een bijgebouw van de Bethelkerk.

Tot slot was Herman Bakker ook verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe kantoor van de Boerenleenbank aan de Rotterdamseweg (1960). Bijzonder aan dit in de moderne stijl gebouwde pand, was de natuurstenen gevel en de zeer diepe kelder, waarin vóór de bouw een kluis van maar liefst vijfentwintighonderd kilogram was gehesen. In de jaren tachtig werd het gebouw uitgebreid, waarbij een naastgelegen 350 jaar oude woning moest worden gesloopt. Hoewel de Rabobank in de jaren negentig verhuisde naar de Beneluxlaan, bleef het pand van architect Bakker behouden. Dit gebouw heeft inmiddels een nieuwe functie; er is een gezondheidscentrum in gevestigd.

Tekst: Maurice de Jongh

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.