Home » Nieuws » ‘Een humanist wil zelf nadenken, vrij denken’

‘Een humanist wil zelf nadenken, vrij denken’

‘Een humanist wil zelf nadenken, vrij denken’

Deze maand is het precies 75 jaar geleden dat op initiatief van Jaap van Praag, leraar Nederlands aan het Gemeentelijk Lyceum in Dordrecht, het Humanistisch Verbond werd opgericht. Onder het motto ‘75 jaar vrij denken, 75 jaar samen leven’ viert de organisatie het bereiken van deze mijlpaal. Afgelopen week gold een online gesprek van Koning Willem-Alexander over 75 jaar humanisme in Nederland met zes tafelgasten als de landelijke aftrap van het jubileumjaar.

Het belang om zelf te mogen beslissen hoe je wilt leven, liefhebben en sterven stond centraal in het gesprek. Want dat is waar het HV voor staat. Ook de afdeling Drechtsteden en omgeving wil het 75-bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan. “Zover de coronamaatregelen dat toelaten, zullen we bij onze activiteiten en bijeenkomsten hier zeker aandacht aan besteden,” stelt Marian Pater, sinds twee jaar afdelingsvoorzitter en eerder bekend als raadslid voor D66 in Zwijndrecht.

Relevante thema’s
“Vrijheid lijkt in Nederland vanzelfsprekend. Individuele vrijheid en menselijke gelijkwaardigheid moeten echter op veel plekken in de wereld nog bevochten worden. Maar gewoon hier bij mensen thuis is vrijheid ook een thema, nog even los van de Coronatijd. Want hoe vertel je je kinderen dat ze natuurlijk vrij zijn, maar wel binnen kaders. Zo geven we ouders praktisch inspiratie voor opvoeding via een nieuwsbrief die we maken met allerlei partners. We geven ook workshops en cursussen over dit thema. Ook kunnen ouders kiezen om hun kind humanistisch vormingsonderwijs onderwijs te laten volgen in plaats van godsdienst. Scholen moeten dat aanbieden als ouders daarom vragen. Hoe wij als mens met onze leefomgeving omgaan vind ik ook uiterst actueel. Het HV in onze regio doet mee aan de klimaatmars om te laten zien dat het 5 voor 12 is. We geven daarnaast lezingen met tips over wat je zelf kunt doen op dit thema. Om te helpen kiezen in het stemhokje hebben we ook de ongemakkelijke kieswijzer ontwikkeld. Ongemakkelijke thema’s, maar het is goed te weten waar je staat.”

Zingeving
Op 17 februari 1946, kort na de Tweede Wereldoorlog, werd het Humanistisch Verbond opgericht. Steeds meer mensen verlieten het geloof maar werden niet gehoord en achtergesteld. Het Humanistisch Verbond kwam voor die groep op. Ook voorzag het Humanistisch Verbond in seculiere zingeving. Marian Pater: “Wie vroeger niet meer geloofde en de kerk vaarwel had gezegd, zei: ‘ik ben niks’. Je bent niet niks. Nee, je bent een mens met je eigen moreel kompas. Dé humanist bestaat niet, maar kenmerkend is dat humanisten staan voor een waardevol leven met de ander in een gezonde wereld. Praktisch bieden we geestelijke verzorging aan, ook bij mensen thuis. En samen met Humanitas bieden we het goede gesprek aan. We zijn graag relevant en zien de afdeling dan ook groeien. We hebben inmiddels landelijk meer dan 17.000 leden.”

Uitnodiging
“We bieden tal van activiteiten om met gelijkgestemden in contact te komen,” benadrukt Marian Pater. “We houden dialoogsessies, workshops, bestuderen kunst, hebben een leesclub, wandelen samen en organiseren ‘Stil de tijd’, een zingevingsbijeenkomst zonder een god. Daarnaast zijn we ook gewoon sociaal: we denken aan en letten op elkaar. Een ieder die interesse heeft om een lezing o.i.d. bij te wonen, is hierbij van harte uitgenodigd. Op www.humanistischverbond.nl is meer informatie te vinden. Bellen kan ook altijd. Onze nummers staan daar vermeld.”

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.