Home » Nieuws » Een soep met de smaak van liefde

Een soep met de smaak van liefde

Een soep met de smaak van liefde

Michael Randoe, beheerder van wijkcentrum Hart van Meerdervoort, had woensdag jongstleden voor een feestelijke aankleding gezorgd. Niet alledaagse gasten verwachtte hij die middag. Oekraïense jongeren, die sinds een aantal maanden in Zwijndrecht verblijven, kwamen hun kookkunsten beproeven.

“Direct bij aankomst hier in Zwijndrecht werd er van alles voor ons georganiseerd”, legt Jima uit, “voetballen, tafeltennissen en knutselen bijvoorbeeld. Tot wij een paar weken geleden plots op het idee kwamen om een keer met elkaar te koken en dan een gerecht uit onze eigen keuken. Juist ook om jullie Nederlanders eens te laten proeven van wat wij lekker vinden”, glimlacht hij. “Dus koken wij ‘Borsjtsj’ vandaag”, vult Lilia aan, “het is een soep, echt traditioneel. Je kan wel zeggen dat het één van de bekendste gerechten uit onze Oekraïense keuken is met als belangrijkste ingrediënten bieten, vleesfond en winterpeen. Wij eten het warm of koud, op alle momenten van de dag en zowel in de zomer als in de winter. ‘Borsjtsj’ geeft je kracht”, zegt Lilia, “en het houdt je gezond”.

Ondertussen wordt er in de keuken driftig gesneden, gehakt en geschild en bij een enkeling vloeit zelfs een traan. “Nu zijn het de uien die ons aan het huilen maken”, vertelt Lilia, “maar ik weet zeker dat straks bij het ruiken en proeven van de ‘Borsjtsj’ de liefde voor ons land tevoorschijn komt. Dan komen automatisch de emoties naar boven”. Inmiddels hebben de jongeren versterking gekregen van een paar vaste krachten uit de wijkkeuken van Diverz. Terwijl Conny de verhoudingen en hoeveelheden bewaakt, weet Grace wel raad met de pimentkorrels en de knoflook. Om maar niet te spreken van Asefeh, die zweert bij verse dille en een ‘finishing touch’ in de vorm van een scheutje rode wijnazijn.

De robijnrode soep pruttelt zachtjes op het vuur als de eerste gasten verschijnen. Eén van hen is Pieter Visser, business unitmanager bij de Verkerk Groep. “Wij zijn begaan met mensen die in nood verkeren, de Verkerk Groep ondersteunt initiatieven als deze daarom graag”. Ook Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz, is blij met deze kookactiviteit, “dit is nu precies waar ons wijkcentrum en de wijkkeuken voor bedoeld zijn: mensen bij elkaar brengen. Op deze manier zijn wij de Oekraïense mensen die in Zwijndrecht verblijven tot een steun. Zo beleven wij samen een mooi moment onder het genot van een heerlijke maaltijd”.

In de keuken wordt geglunderd, Lilia en Jima voorop. Er is plaats voor ontspanning en gezelligheid ook al is de weemoed voelbaar, “de soep is lekker”, zegt Lilia stilletjes, “proef je de worteltjes en de bietjes?” In Hart van Meerdervoort is Oekraïne even heel dichtbij. Samen koken en de maaltijd nuttigen betekent verschillen wegnemen en ongemerkt afstanden overbruggen.

“Dit smaakt naar meer”, reageert Jima spontaan als hij de gasten ziet genieten. “Laten wij de volgende keer ‘Varenyky’ maken met ui of fruit of misschien wel Goudse kaas”. Er wordt gelachen en instemmend geknikt. Die volgende keer, die komt er zeker!

Zelf ‘Borsjtsj’ maken? Veel lekkere recepten zijn op internet te vinden, bellen met de wijkkeuken van Diverz mag ook 078-6259670

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.