Home » Nieuws » Ervaringsgericht leren op zorg- en leerboerderij Horses&Co

Ervaringsgericht leren op zorg- en leerboerderij Horses&Co

Ervaringsgericht leren op zorg- en leerboerderij Horses&Co
Meenhuis

Iedere dag met een klas vol klasgenoten naar school gaan is in deze tijd voor niemand vanzelfsprekend, maar voor een aantal kinderen en jongeren is dat niet alleen in coronatijd zo. Bijvoorbeeld omdat het is gestagneerd op school, of de zorgen op sociaal-emotioneel gebied zo groot zijn dat het gewone leven tijdelijk niet voldoende passend is.

Deze groep kinderen en jongeren krijgen zorg op de boerderij van Horses&Co. Naast coaching, begeleiding en behandeling worden er ook schoolvakken gegeven door een docent. Dit kan binnen in de groep, maar ook buiten tussen de dieren of al spelend in de natuur. Denk hierbij aan tafelsommen springen op de trampoline, en spellingsregels op de rug van een paard.

Op de zorgboerderij zijn er kippen, konijnen, varkens, eenden, ganzen, honden, katten, paarden, koeien en alpaca’s. Deze dieren hebben elke dag verzorging nodig binnen een vaste structuur. Voor veel kinderen en jongeren is het fijn dat de taken terugkeren en er een zekere mate van voorspelbaarheid is. Tot op zekere hoogte, want met levende have is geen dag hetzelfde! Zo zijn er recent lammetjes, veulentjes en konijntjes geboren en is het nog een hele klus om de schapen of paarden over te brengen naar een nieuwe wei. Door samen te werken komt alles iedere dag weer in orde.

Eén van de jongeren die de zorgboerderij bezoekt is Martijn. Hij neemt deel aan de groep ‘arbeidstoeleiding’. Hier leert hij een planning te maken en te volgen, en zijn er klussen waardoor hij leert waar hij goed in is. Daarnaast krijgt hij één keer in de week psychomotore therapie en zijn er regelmatig gesprekken waarbij zijn ouders aansluiten.

De paarden van Horses&Co hebben een belangrijke taak, namelijk die van co-therapeut. Samen met de paardencoaches helpen zij kinderen, jongeren en hun ouders om te ontdekken wat er speelt, patronen te doorbreken en veilig te oefenen met nieuw (gewenst) gedrag. Naast dat paarden lief en zacht zijn, reageren ze feilloos op lichaamstaal, energie en interacties. Daarnaast kunnen ze niet praten, wat ze meester maakt in het luisteren zonder oordeel!

Niet iedereen in zorg bij Horses&Co is gek op paarden. Zo zijn er ook jongeren die met elkaar koken en chillen, tuinieren of sporten. Voor iedereen is er wel een passende activiteit, mits je maar zelf graag komt om (over jezelf) te leren. Naast verschillende dieren en activiteiten hebben ook de jeugdprofessionals die bij Horses&Co werken, verschillende rollen en disciplines. Het team is een mooie mix van orthopedagogen, sociotherapeuten, ambulant werkers, systeemwerkers, vaktherapeuten en coaches. Wat voor alle teamleden geldt is dat ze er willen zijn zolang dit echt nodig is. Samen met de kinderen/jongeren en ouders wordt gezocht naar een manier om weer zo gewoon mogelijk te kunnen leven. Want hoe fijn is het, om na een periode van ondersteuning, op eigen kracht weer verder te kunnen! Horses&Co heeft locaties in Heerjansdam, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Voor meer informatie www.horsesenco.nl.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.