Home » Nieuws » Evenement verder als Heerjansdam Challenge

Evenement verder als Heerjansdam Challenge

Evenement verder als Heerjansdam Challenge

Activiteitenvereniging breidt programma zwemfestijn in open water stap voor stap uit.

Het jaarlijkse zwemspektakel in het open water van De Waal nabij het Heerjansdamse ijsclubterrein kende vorig jaar als extraatje een zwemloop (500 m zwemmen, 5 km lopen). Het onderdeel werd enthousiast ontvangen. Dit jaar wordt de zwemloop dan ook gehandhaafd, zelfs met de mogelijkheid om de dubbele afstand te doen. Met de sportieve uitbreidingen kwam de organisatie voor de veertiende editie (zaterdag 18 augustus) ook met een nieuwe naam: de Heerjansdam Challenge.

Open Water Circuit
Als vanouds is de organisatie weer in handen van de Activiteitenvereniging Heerjansdam en zwemvereniging De Lansingh uit Krimpen aan den IJssel. De meeste van de meer dan 20 starts (afstanden variërend van 250 tot 3000 meter en in tal van categorieën) maken deel uit van het Open Water Circuit van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Het Circuit brengt zwemmers uit heel Nederland naar Heerjansdam om punten te vergaren voor hun KNZB-ranking. En voor de winnaar van de 1000 meter schoolslag wacht de Jurriën Hartman-wisselkaalbokaal.

Zuid-Holland-beker
“Nieuw is de Zuid-Holland-beker,” vertelt Ferdinand Versteeg, algemeen coördinator van het evenement. “Zwemmers uit Zuid-Holland kunnen voor die beker in aanmerking komen wanneer ze in hun categorie aan drie van de vier Zuid-Hollandse wedstrijden (Bodegraven, Leiden, Strijen en Heerjansdam, red.) hebben deelgenomen. Voor ons als organisatie is het niet verkeerd, dat Heerjansdam de laatste in die serie is. Hier wordt de prijs uitgereikt. Veel zwemmers hebben hier de laatste kans om nog punten te pakken. Bovendien is het een eis dat ze persoonlijk bij de uitreiking aanwezig zijn.”

Zwemlopen/prestatietochten
Naast het KNZB-programma kent de Heerjansdam Challenge een aantal onderdelen, waarbij de organisatie op de deelame van veel regionale zwemmers en lopers hoopt: de zwemlopen (500 m zwemmen/5 km lopen of 1000 m zwemmen/10 km lopen) en de prestatietochten (250, 500 of 1000 m zwemmen). Belangstellende sporters hebben nog de gelegenheid om zich via www.heerjansdamchallenge.nl in te schrijven.

Plannen
Wanneer je even praat met Ferdinand Versteeg en Peter Vlasblom gaan er binnen de kortste keren tal van ideeën en plannetjes over tafel. “We denken wel eens aan een feestweek. En de Heerjansdam Challenge is daar dan een onderdeel van,” oppert het tweetal. Ze ontvouwen ook een concreter plan. “In 2019 willen we de zwemloop uitbreiden met het onderdeel fietsen. Ja, dan is de triatlon weer terug in Heerjansdam.”

Bewaking
Op zaterdag 18 augustus zal Peter Vlasblom weer klaar staan met een ‘natje en een droogje’ voor de EHBO’ers, de verkeersbegeleiders en de vele KNZB-officials. Als duvelstoejager is hij ook die man die een noodzakelijk stukje kabel of gereedschap altijd wel weet te vinden. Geheel zonder zorgen is hij echter niet. “De laatste jaren moeten we in de nacht van vrijdag op zaterdag meer inzetten op bewaking. Zonder toezicht wordt er van alles omvergegooid of kapot getrokken wat op vrijdag is opgebouwd. Jammer, dat dat nodig. Gelukkig is de dag van het evenement keer op keer weer een feest.”

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.