Home » Nieuws » Foto’s aan de wand Volgerlanden

Foto’s aan de wand Volgerlanden

Foto’s aan de wand Volgerlanden
Meenhuis

Op één van de schaarse plekken in Ambacht waar Kunst kan worden getoond, zijn nu de kunstfotografieën van Cees van Meerten te zien. Het gezondheidscentrum Volgerlanden is al geruime tijd een gewilde plek om kunst aan het publiek te tonen. Regelmatig zijn er nieuwe werken te zien van kunstenaars uit de regio. De positieve reacties die de exposanten ontvangen zijn dan ook vaak boven hun verwachting. Omdat een gezondheidscentrum bezocht wordt om uiteenlopende redenen, zal het kijken naar kunst daar in eerste instantie niet als reden bij zijn. Het is dan ook niet zo dat iedere kunstuiting zomaar getoond wordt. Er wordt wel degelijk rekening gehouden met kwaliteit en inhoud. Gothicschilderijen, de Schreeuw van Munch en de Anatomische Les van Rembrandt zouden, hoe beroemd ook, hier niet een passende sfeer creëren.

Cees van Meerten
Nu is het werk van deze regionaal bekende fotograaf te zien aan de wanden van het gezondheidscentrum Volgerlanden. Cees vertelt; “Mijn basis is beroepsfotograaf. Fotografie voor bedrijven en lokale overheden. Daarnaast probeer ik een deel van mijn tijd te besteden aan creatieve fotografie.” Wat is er anders wat fotograferen betreft? “Daar zit een heel groot verschil in. Hoewel in beide gevallen je creativiteit geprikkeld wordt. Het leuke daarvan vind ik, dat je doordat je dingen in opdracht moet doen en moet luisteren naar een ander, ik soms anders naar beelden ga kijken.”

Werkwijze
“Ik heb bepaalde thema’s in mijn hoofd en met name de eerste foto’s, bij binnenkomst van deze expositie, is het een bepaalde schoonheid in verval. Bij het maken ervan maakt mij de locatie niet veel uit. Vaak is het zo dat ik op pad ga en dingen tegen kom. Ik ga soms op pad om mijn hoofd een beetje leeg te maken en een stuk te gaan wandelen. Er zitten een aantal thema’s in mijn hoofd en onderweg zie ik dingen waarvan ik denk dat dat past in één van die thema’s. Eigenlijk expressionisme in de fotografie. Niet zozeer de afbeelding, maar het gevoel wat die afbeelding opwekt, vind ik belangrijk.” In de wachtruimte hebben de foto’s een ander thema? “Dat zijn meer natuurfoto’s, panoramaopnames, dat zijn locaties waarin de mens in het verleden in de natuur heeft ingegrepen, met als doel het terug te geven aan de oorspronkelijke. Je ziet daarin dat slechts een deel van de natuur is terug gekomen, je ziet er namelijk geen dieren. Het is alleen maar vegetatie wat je ziet.”

Fotografie als kunstvorm
“Ik denk dat mensen steeds meer de schoonheid van fotografie gaan waarderen en dat er op een gegeven moment ook een stel topfotografen puur als kunstenaar worden erkend. Het wordt nog niet overal als zodanig gewaardeerd. Soms wordt er nog wel eens makkelijk overgedaan, als ‘Je maakt even een fotootje en dan is het klaar’. Maar mensen zien nu, omdat steeds meer mensen foto’s maken, dat er wel iets meer bij komt kijken.”

Zijn hobby is zijn werk en zijn werk is zijn hobby
Wanneer is de fotografie in je leven gekomen? “Ik denk dat ik een jaar of negen of nog jonger was. Ik had de camera van mijn vader en in het dorp hadden we een fotograaf. Ga daar maar vragen want ik weet het niet zei mijn vader en zo heb ik bij die fotograaf in de Doka gewerkt en kreeg ik opdrachten.” En zo is Cees van Meerten tot op de dag van vandaag bezig met fotografie en kunst.

Tekst: Wim Uithol Foto: Fotoexpressie

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.