Home » Nieuws » Frans is leuk en handig, overal en voor iedereen

Frans is leuk en handig, overal en voor iedereen

Frans is leuk en handig, overal en voor iedereen
Meenhuis

Afgelopen donderdag, 9 november werd de vierde Dag van de Franse taal gevierd. Meer dan 400 Scholen in het hele land organiseerden op die dag activiteiten om hun leerlingen ervan te overtuigen dat een goede kennis van de Franse taal nuttig is voor hun toekomst, maar ook om hen enthousiast te maken voor de Franse cultuur. Wij gingen een kijkje nemen op het Walburg College in Zwijndrecht, dat voor 1 dag omgetoverd was in een Franse enclave.

Het Walburg College gaat Frans Overal affiches met “Dag van de Franse taal” en blauw, wit, rode slingers en ballonnen, zelfs de deuren van de kastjes in de grote hal zijn in de bekende Franse drie kleuren beschilderd. En de leraren dragen buttons met ‘Je t’aime parler français’. “Aan het eind van de derde klas moeten leerlingen van de HAVO en VWO-3 naast Engels voor een tweede taal kiezen”, vertelt Diana Sijstermans namens de leden van de sectie Frans van het Walburg College. “Frans heeft de naam een moeilijke taal te zijn, die je later vrijwel nooit nodig hebt. Om leerlingen toch voor de Franse taal te laten kiezen proberen wij de 167 leerlingen van de derde klassen HAVO en VWO-3 op een ludieke wijze wat meer over Frankrijk, haar cultuur en de Franse gebruiken en gewoonten bij te brengen”.”Onze leermethode is overigens al lang niet meer alleen gebaseerd op het ouderwetse woordjes-stampwerk”, voegt zij daaraan toe. “Tegenwoordig maken we gebruik van iPads met daarop een digitale lesmethode. Deze iPads bieden daarnaast een heel scala aan websites en apps die de taal met bijbehorende grammatica een stuk dichter bij de leerling brengen en beter aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.”

Na een Frans ontbijtje – met uiteraard een croissantje – werden de leerlingen in de aula toegesproken door een medewerker van Damen Shipyards en via een vlog door een oud-leerling van het Walburg College, die in Parijs woont. Beide weten maar al te goed hoe belangrijk de Franse taal is en het kostte hen dan ook niet veel moeite om de aanwezigen ervan te overtuigen, dat de Franse taal met het oog op de toekomst nog helemaal niet zo’n gekke keuze is! Leerling Noah zorgde met een frans liedje, waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde voor een luchtig intermezzo.

Franse cultuur, gebruiken en gewoonten Een rondgang door de school leidt ons vervolgens langs diverse schoollokalen, waar ‘Franse’ activiteiten plaatsvinden. In het eerste lokaal krijgen de leerlingen les over de Franse Revolutie. In lokaal 2 wordt een video van Walt Disney over de fabel La cigale et la fourmi van La Fontaine vertoond, waarna de leerlingen diverse opdrachten moeten uitvoeren. In het derde lokaal wordt de kennis van de leerlingen over Frankrijk met een echte Kahoot-quiz op de proef gesteld. Wie heeft de meeste vragen goed? In lokaal 4 werden enkele chansons aan de hand van vragen geanalyseerd. In het vijfde lokaal worden door een groep leerlingen tekeningen gemaakt, waarbij de techniek van het Pontillisme werd toegepast. In lokaal 6 wordt het thema Vive la France behandeld.

De activiteit, die de leerlingen echter het meest aanspreekt zijn de schermlessen, die in de gymzaal door instructeurs van de Schermacademie Zaïr uit Rotterdam worden gegeven. Lichaams- en gezichtsbescherming in orde, degens klaar: ‘En garde !’. Ik ben meer dan onder de indruk. De Franse taal gaat het op het Walburg College helemaal maken. Of niet soms?

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.