Home » Nieuws » Fred tekent van Gogh

Fred tekent van Gogh

Fred tekent van Gogh

Fred van Stratum is al jaren gefascineerd door de tekeningen van Vincent van Gogh.

Fred van Stratum heeft zijn tentoongestelde tekeningen, van historische plekjes in Ambacht, vervangen met een nieuwe reeks van zijn hand. In het Gemeentehuis zijn nu de resultaten te zien van Fred’s studie naar de werkwijze waarop zijn favoriete kunstenaar het werk maakte. Daarnaast vertelt hij over een door hem ontdekte manier van tekenen die al snel bij kinderen, maar ook bij volwassenen, creatief inzicht stimuleert.

Van Gogh
“Een aantal jaren terug was ik al naar een paar musea geweest. Ik was op de Veluwe geweest en ik was in Amsterdam geweest en in Den Haag. Eigenlijk overal waar het werk van van Gogh te zien was en ik raakte gefascineerd door het tekenwerk van zijn laatste jaren. Van 1886 tot 1890 toen hij stierf. In die tijd heeft hij gewoond in Arles, zuid Frankrijk, en daar is hij in contact gekomen met een paar kunstenaars die hem wilde volgen, terwijl bijna iedereen dacht dat hij er niets van kon. Toen ik die laatste periode bestudeerde ontdekte ik dat hij ineens anders was gaan tekenen. Die laatste jaren is hij gaan tekenen met repeterende rechte en kromme lijntjes en stipjes. Daar bestaat de hele tekening uit. Geen vloeiende lange welvende lijnen maar die formule consequent doorgevoerd.” Zo heeft van Stratum met uiterste precisie deze tekeningen bestudeerd door zo exact mogelijk na te tekenen, om uiteindelijk bij de laatste werken van Vincent uit te komen met Japanse invloeden. “Vincent kwam tot de ontdekking dat de Japanners geen schaduw tekenden en is dat toen ook gaan doen. Hierdoor wordt zijn zwart-wit werk uit zijn laatste jaren in China en Japan gezien als een hoogstaande uiting van een beeldend genie.” Het werk van Fred van Stratum ‘Fred tekent van Gogh’ is de komende twee maanden te zien in het gemeentehuis van H.I.Ambacht.

Mind matters
Van Stratum heeft er met zijn ontdekte systeem al een aantal gemaakt en noemt: ‘Mind matters’ oftewel, “Knettergek”, wijzend op een tekening, “Ze ontstaan in de geest en de mensen vinden het allemaal hartstikke geinig.” Het principe van de ‘Mind matters’ is dat er met wat simpele lijnen er bij het plaatsen van een spiegel, haaks op de ondergrond, een beeld ontstaat dat fantasie bijna op hol doet slaan. “Als ik begin met tekenen met dit systeem weet ik niets, ik ga niet denken van ik ga dat maken en zet wat lijnen neer. Daarna komt de spiegel en dan blijken er beelden te ontstaan waarvan je zegt ‘verrekt dat is een…..’. Dat kun je dan verder uitwerken.” Van Stratum gaat dan in spiegelbeeld de andere helft erbij tekenen, “Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is vast wel iemand die het op de computer eraan kan plakken en uitprinten.” Op de aanstaande Zomerparkdag, op 1 september, is Fred van plan op de Kunstmarkt te staan met een kraam en kinderen, in groepjes van vijf of zes, les te geven. “De lol ervan is dat je op het allerlaatste zover bent dat je creatief gaat denken, want dan denk je daar moet een oog in en hoe ga ik dat tekenen?” Dit zal hij geheel kosteloos doen, alleen al omdat hij hoopt dat het mensen plezier en creativiteit kan bieden.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.