Home » Nieuws » Gondelvaart blijft publiekstrekker

Gondelvaart blijft publiekstrekker

Gondelvaart blijft publiekstrekker

Twee jaar lang verhinderden coronamaatregelen het organiseren van publieksevenementen, maar nu het weer mocht liep Rijsoord als vanouds uit voor de gondelvaart, georganiseerd door Oranjevereniging Nederland en Oranje. Een sliert van 26 verlichte en verbouwde vaartuigen (met voorop de ponton met Sursum Corda) trok afgelopen zaterdagavond voorbij aan het talrijke publiek én de jury. De creatie ‘De Rembrandts van Rijsoord’ (fam. Kleipas) werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar.

Jury
De creatie ‘De Rembrandts van Rijsoord’ bestond uit een aantal aan elkaar gekoppelde bootjes, waarop al varend ‘oude meesterstukken’ werden geschilderd. De jury, bestaande uit tekenaar Gertjan Velthuizen, bronsgieter Raymond Spier en landschapsschilder Kees Alderliesten, lette op creativiteit en uitvoering. De drie Rijsoordse kunstenaars waren unaniem bij hun eindoordeel. Een tweede plaats was er voor de Venetiaanse gondel ‘La Dolce Vita’ (families Jansma en Huijser). Op plek drie eindigde het kleine, maar fijne vikingscheepje van vader en zoon Zwier. Maar er was meer. De IJsclub Rijsoord & Omstreken was als altijd van de partij. Ook de ‘Toren van Pisa’ voer voorbij en een boot die het boerenprotest verbeeldde.

Druk
Volgens de kalender was 17 augustus één van de laatste dagen van de zomer, maar het weerbeeld paste helemaal bij de herfst. Het publiek nam het allemaal maar voor lief. Ondanks de bij vlagen neergutsende regen was het ongekend druk aan de oevers van De Waal. De Waalweg, waar de Hooi & Stro-kapel in de buurt van de molen voor een vrolijke noot zorgde, stond bomvol met toeschouwers. Hetzelfde gold voor vele versierde tuinen aan de Waaldijk, die vaak omgebouwd waren tot een ware feestlocatie. De flesopeners en kurkentrekkers waren altijd binnen handbereik. Ondanks de drukte op de wal en in het water verliep alles toch weer op rolletjes. De organiserende werkploeg, de verkeersregelaars en aanwezige EHBO’ers hielden op de wal alles onder controle. Op het water gebeurde dat dankzij de politie te water, de boot van het waterschap en de aanwezigheid van de Ambachtse reddingsbrigade.

Spannende periode
Met de gondelvaart en het afsluitende vuurwerk kwam er voor het organiserende Nederland en Oranje ook een einde aan een sfeervolle, maar tegelijkertijd spannende periode. Eerst de voorbereidende vergaderingen, het maken van afspraken, het aanbrengen van de verlichting langs De Waal en dan altijd weer de vragen over het aantal te verwachten deelnemers en, niet onbelangrijk – de vraag wat het weer zou gaan doen. “Sinds jaar en dag hangt er in de aanloop naar de gondelvaart een sfeer van geheimzinnigheid in het dorp,” verzekerde Nederland en Oranje-voorzitter Ad van der Linden. “Links en rechts wordt aan boten geklutst, maar er wordt weinig gepraat. Er is een jaar geweest dat er op de dag voorafgaand aan de gondelvaart nog tien aanmeldingen binnenkwamen. Dit jaar was dat overigens niet het geval. Op de valreep konden we nog één deelnemer bijschrijven, maar er waren ook drie afschrijvingen van mensen die kennelijk bang waren voor het voorspelde weer. En eerlijk gezegd, heb ik vannacht ook niet best geslapen vanwege die voorspellingen. Maar nu het erop zit, ben ik blij dat het doorgegaan is. Wat een volk was er op de been, Geweldig.”

Lustrumjaren
“In 2025 hopen we weer een gondelvaart te houden,” besloot Van der Linden. “We lopen dan weer in de pas met de viering van onze lustrumjaren.” Nederland en Oranje is van 1935.

Tekst: Michel van Straten
Foto: Nick van Dijke

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.