Home » Nieuws » Groene daken in Zwijndrecht!

Groene daken in Zwijndrecht!

Groene daken in Zwijndrecht!

Vraag nu een gratis advies aan over het aanleggen van een eigen groen dak.

De gemeente Zwijndrecht wil haar inwoners stimuleren groene daken aan te leggen op onder meer schuren, aanbouwen en garages. Om de belangstelling voor een dergelijk initiatief te peilen heeft de gemeente aan inwoners en ondernemers in Zwijndrecht gevraagd of zij interesse hadden in een ‘groen dak advies’. Ruim 50 reacties kwamen bij de gemeente binnen. Genoeg voor een feestelijke kick-off bijeenkomst in ’t Weetpunt in Zwijndrecht.

Groen doen we Samen
Jacqueline van Dongen vestigde al in augustus de aandacht op de voordelen van groene daken. Toen legde zij het laatste stukje mat met verschillende soorten plantjes op het dak van gymzaal Welhorst. Bij die gelegenheid vertelde zij: “De gemeenteraad heeft in zijn raadsprogramma gekozen voor het stimuleren van vergroening van tuinen, particuliere terreinen, speelpleinen en daken. Groen is goed voor mensen en dieren. Zo heeft groen een meerwaarde voor gezondheid, leefbaarheid, klimaat en biodiversiteit. Wij stellen nu beleid op om vergroening te stimuleren. Ons motto daarbij is: ‘Groen doen we Samen'”.

Voordelen van een groen dak
Een onderdeel van het vergroeningsbeleid van de gemeente is het stimuleren van haar inwoners om groene daken aan te leggen op schuren, aanbouwen en garages. Een groen dak is niet alleen prettig om naar te kijken, het kan ook regenwater opnemen. Daarmee wordt het rioolstelsel ontlast, wat tot minder wateroverlast op straat leidt. Bovendien treden er door het veranderend klimaat zogenaamde ‘hitte eilanden’ op. Dat wil zeggen dat de temperatuur op bepaalde plekken extra hoog oploopt. Een groen dak helpt dit te verminderen. Door het dak te vergroenen, krijgt het ook een langere levensduur en verhoogt de waarde van het pand. Kortom er zijn veel voordelen van een groen dak.

Van de Regen in de Drup
Afgelopen woensdag opende wethouder Jacqueline van Dongen de tentoonstelling ‘Van de regen in de drup’, georganiseerd door Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard in ’t Weetpunt in Zwijndrecht. Ze deed dat door samen met Wim Los, voorzitter van deze Stichting en Marc Rotmans van de Stichting Roof Update het Wateropvangspel, dat in ’t Weetpunt staat opgesteld te spelen. De tentoonstelling geeft een beeld van de mogelijkheden om op een natuurvriendelijke manier het wateroverlastprobleem aan te pakken. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het vergroenen van daken en hoe dat kan bijdragen aan een gezond milieu. De tentoonstelling ‘Van de Regen in de Drup’ is te zien tot half februari 2019 tijdens de openingsuren van ’t Weetpunt.

Groene daken in Zwijndrecht
“Groen of bouwen is tegenwoordig vaak een groot strijdpunt. Of het een of het ander”, vertelde Jacqueline bij de opening van de tentoonstelling, tevens de aftrap van het groene daken project. “Een groen dak is een prachtige mogelijkheid om deze twee te combineren. Èn bouwen èn vergroenen! Een groen dak heeft veel voordelen. Toch hebben veel geïnteresseerde mensen nog tal van vragen over de realisatie van een eigen groen dak, zoals ‘Is mijn dak wel geschikt en hoe pak ik het aan?’. Om deze mensen te helpen hun twijfels te overwinnen kunnen zij nu bij de Stichting Roof Update een gratis en vrijblijvend advies aanvragen ‘op en voor uw dak!’. Ik hoop met de inzet van burgers en bedrijven volgend jaar meerdere groene daken in Zwijndrecht te zien, zodat we met elkaar bijdragen aan een gezond milieu”, aldus een bevlogen Jacqueline van Dongen tot slot.

Tekst en foto’s: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.