Home » Nieuws » Groep 6b De Wijngaard wint groene prijs

Groep 6b De Wijngaard wint groene prijs

Groep 6b De Wijngaard wint groene prijs
Keukenstudio Dordrecht

De kinderen van groep 6b van kindcentrum De Wijngaard, onderdeel van PIT kinderopvang & onderwijs, zijn uitgeroepen tot de beste Klimaattoppers. Voor Duzadorp, een duurzaam dorp met negen inwoners, ontwikkelden de leerlingen de ‘groene’ inwoner Stikki de Stikstofstofzuiger waarmee zij de eerste prijs wonnen.

Stikki de Stikstofstofzuiger is een idee van drie kinderen, onder wie Evy. De hele groep heeft een model in elkaar geknutseld. Het is een robot die ervoor zorgt dat overtollige stikstof en CO2 worden opgezogen en dat is beter voor het milieu. “Het is een zilverkleurige robot met een buis eraan en een bakje waarin de stikstof en de CO2 terechtkomen. We willen de opwarming van de aarde hiermee tegengaan,” vertelt Evy. In totaal zijn de kinderen drie weken met het project bezig geweest. “We hebben de stofzuiger gemaakt van papier maché. Het was leuk om eraan te werken. Dat mocht tussen de lessen door en soms gingen we zelfs in de pauzes door.”

In totaal deden 23 onderwijsgroepen van diverse scholen/kindcentra mee aan het project Duzadorp. Dit project is opgezet door Hi5Ambacht om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met duurzaamheid en zelf oplossingen te laten bedenken voor klimaatproblemen. In Duzadorp wonen onder anderen Wally Windmolen, Isa Isolatie, Zoë Zonnepaneeltje, de Recycle Broertjes, Ziggy Zondergas, Semmy Sedum en Bas Boom. Daar is Stikki de Stikstofstofzuiger nu aan toegevoegd.

Na drie weken mocht uit elke groep een vertegenwoordiger een idee presenteren bij de gemeente. Evy heeft de Stikstofstofzuiger toegelicht. “Ik vond het heel spannend. Aan het einde van de middag hoorden we wie er gewonnen had. Ik was superblij dat ons project de eerste prijs had. We mochten kiezen tussen een groen dak, een trap met plantjes of een groen plein. We hebben voor dat laatste gekozen. We krijgen dus straks een groener plein dankzij onze uitvinding. Super! Ik ben heel blij dat het gelukt is met ons idee en natuurlijk met de prijs.” Gaat zij samen met haar groep nog meer duurzame oplossingen verzinnen voor de toekomst? “Misschien wel, het was zo leuk om te doen.”

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.