Home » Nieuws » Heerlijk, helder… KOEL!

Heerlijk, helder… KOEL!

Heerlijk, helder… KOEL!

Vakmanschap is meesterschap. Een toepasselijkere slogan, om het veelzijdige talent van Jan Hoogstad te symboliseren is nauwelijks denkbaar. De bijna 65 jarige inwoner uit Hendrik-Ido-Ambacht draagt niet alleen reeds meer dan 30 jaar, als zanger-gitarist, in de bekende regio-coverband Belly Button, zijn muzikale steentje bij, ook is de voormalig docent aan de Hogeschool Rotterdam schrijver en fotograaf. Bovendien valt er zelfs repertoire als songwriter terug te vinden op Spotify. Sedert enkele jaren, heeft de breed georiënteerde Hoogstad, daar een serieuze, geheel andere passie aan toegevoegd: de thuisbrouwerij!

Bierista
In zijn knusse woning aan de Onderdijk heerst een natuurlijke ontspanning. De stijlvolle Rock-Ola Jukebox sleept de bezoeker bij binnenkomst direct mee naar de nostalgische ‘sixties’. Bevlogen verhaalt Hoogstad over zijn thuisbrouwerij, het geven van workshops en de trots van het huis, zijn eigen bierhandelsmerk: KOEL! „Noem me maar een echte hobby-brouwer. Want het brouwen vercommercialiseren valt vanwege de huidige noodzakelijke wetgeving vrijwel niet te doen.” In eerste instantie wilde de bierista (bierkennerstitel) samen met zijn echtgenote een avontuur in het zelf produceren van wijn aangaan. De omslachtigheid van dat project bleek uiteindelijk wel het pakkende kantelpunt richting het brouwen van eigen bier. „Ons huismerk KOEL is bedacht door mijn vrouw Tineke. Gewoon, lekker kort maar krachtig en een makkelijk te verbasteren woord. Het klinkt als cool.“

Wort
Hoogstad laat je niet meer los als hij het gehele brouwproces de revue laat passeren. Hij beheerst de détails van het proces van haver tot gort en doceert gepassioneerd de metamorfose van water tot wort. Wat dat aangaat is het alleen al een lust om één van zijn workshops bij te wonen, zonder ook nog maar één slokje KOEL te hebben gedronken. Na zo’n workshop is de cursist in staat om zijn eigen bier te brouwen, al is een begeleidende nazorg, zeker geen overbodige luxe. Via gerst, mout, schroten, beslag maken, het gistingsproces, het toevoegen van hop, terug-koelen, overhevelen naar de gistketel, lageren, hygiëne, bitterheid, de kleur van het bier en dan uiteindelijk zelf de dop op de fles ‘bottelen’ is het tijd om de letterlijke proef op de som te nemen. „Wat is er nu mooier om de verschillende smaken te proeven van iets wat jezelf hebt gebrouwen. Het is toch onbetaalbaar als je jouw vrienden en buren in je nabijheid van je eigen, eerlijke product ziet genieten. En geloof me, bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.”

Brouwworkshop
KOEL Thuis Brouwerij neemt je in een eendaagse workshop mee in het gehele thuis brouwproces. Tijdens een sessie wordt de Arsegan Easy Brew-30 gebruikt. De theoretische achtergrondinformatie varieert tijdens de brouwpraktijk. Momenteel zijn o.a. data gereserveerd op zaterdag 2 juli en 8 oktober 2022 van 10.00 uur tot 15.30 uur. Plaats van handeling is de kantine van speeltuinvereniging de Korenbloem aan de Tarwestraat 34 te Oostendam. Er is plaats voor maximaal 8 cursisten. Bovendien biedt KOEL Thuis Brouwerij u de mogelijkheid om de workshop bij u thuis te houden in het bijzijn van je eigen gasten voor maximaal 4 personen. Bij een gerieflijke workshops van KOEL Thuis Brouwerij is er voor elk wat ‘pils’. Hartelijk aanbevolen. Voor het maken van afspraken voor een workshop: (Janhoogstad@gmail.com).

Tekst en foto: Henk Sterkenburg

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.