Home » Nieuws » Heftige wind staat Heerjansdam Challenge niet in de weg

Heftige wind staat Heerjansdam Challenge niet in de weg

Heftige wind staat Heerjansdam Challenge niet in de weg

Afgelopen zaterdag en zondag was het Waaltje in Heerjansdam het strijdtoneel voor de Heerjansdam Challenge en het ONK Open Water Zwemmen van de KNZB. De Heerjansdam Challenge bestaat naast de wedstrijden in het open water verder uit een kwart en een achtste triathlon. De open water wedstrijd van Heerjansdam wordt al 15 jaar georganiseerd.

Dit jaar organiseerde het team van de Heerjansdam Challenge in samenwerking met de KNZB naast hun eigen wedstrijd ook het ONK (Open Nederlands Kampioenschap). Het ONK wordt altijd gezwommen tijdens een andere landelijke wedstrijd. Vorig jaar was het de bedoeling dat dit op de bosbaan in Amstelveen gebeurde, maar helaas gooide daar blauwalg roet in het eten. Toen is er ook uitgeweken naar Heerjansdam, waar het evenement in 2 weken is opgezet in samenwerking met de organisatie in Heerjansdam, de organisatie van de bosbaan en de KNZB. Dat is toen zo goed bevallen dat de KNZB de wedstrijd nu voor 2 jaar aan Heerjansdam heeft toegekend.

De omstandigheden waren door de wind zwaar op zaterdag, voor zowel de zwemmers als vrijwilligers op het water. In de ochtend stond de ONK 5km op het programma. Het startschot werd gegeven door Hein van der Loo, burgemeester van Zwijndrecht. Sommige zwemmers kozen er hun eigen route te bepalen en zover mogelijk tegen het riet aan te gaan zwemmen om zoveel mogelijk uit de wind te blijven. Het goud ging bij de senioren naar Lars Bottelier (heren) en Leonie van Noort (dames).

Op zondag was de wind meer gaan liggen. Dit was maar goed ook, want in de ochtend stond de ONK 10km op het programma. In Nederland is dit een van de langste afstanden die je kan zwemmen, naast de marathon (25km) die aanstaand weekend in het IJsselmeer georganiseerd wordt. Bij de 10km ging Lars Bottelier bij de heren wederom met het goud aan de haal. Bij de dames was dit Janine Beckers, die bij de 5km nog met een minimaal verschil nét naast het goud greep in de spannende eindstrijd. Prijzen werden op zondag uitgereikt door Ronald de Meij, wethouder van jeugd, gezondheid, sport en onderwijs van de Gemeente Zwijndrecht.

Zondag organiseerde de Heerjansdam Challenge ook voor het eerst een achtste en kwart triathlon. De triathlon liep door Heerjansdam, Rijsoord en Hendrik Ido Ambacht. Bij de kwart triathlon ging de winst naar Reinout Oudijk en Diede Diederiks. Bij de achtste ging de winst naar respectievelijk Ben Muller en Roos Blokhuis.
Het ONK en de Heerjansdam Challenge vind volgend jaar plaats op 8 en 9 augustus.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.