Home » Nieuws » Helden zijn van alle tijden

Helden zijn van alle tijden

Helden zijn van alle tijden

Regelmatig lezen we verhalen over mensen die een bijdrage leveren aan reddingsacties of eerste hulp verlenen na ongelukken. Het zijn ware helden. Zij verdienen die aandacht en geven de lezer een goed gevoel. Echter, ook voor minder kun je al een held zijn. Denk maar aan vrijwilligerswerk bij verenigingen of instellingen. In deze tijden, waarin iedereen het druk heeft en langer door moet werken tot aan het pensioen, hebben veel verenigingen het zwaar. Corona en alles wat daar mee te maken heeft, maakt het er niet gemakkelijker op. De ledenaantallen en vrijwilligers lopen terug. Dan is iedere (nieuwe) vrijwilliger een held! We moeten echter niet denken dat heldenverhalen alleen in onze tijd voorkomen. Helden zijn van alle tijden, zoals in het hier na volgende verhaal duidelijk wordt.

Het is 23 november 1857. Langs de oude Maas draaien de wieken van de vele industriemolens. Het lijkt een dag te worden zoals zovele. Zo ook voor de stoomoliemolen ‘De Eendracht’. Het gebouw is inmiddels bijna twintig jaar in bedrijf en heeft al vele veranderingen moeten doorstaan. Ooit was hij in 1839 gebouwd als olie-, pel- en traswindmolen, door Leendert Vliegenthart en Lambertus van Loon. Na een ruzie drie jaar later had eerstgenoemde de ander uitgekocht. Leendert had het nu alleen voor het zeggen en hij besloot zich geheel toe te leggen op het ‘olieslaan’. Zo ontwikkelde de oliefabriek van Vliegenthart zich stormachtig. In 1856 was dit het eerste bedrijf in Zwijndrecht met toestemming voor het gebruik van een stoommachine. Een unicum! Het apparaat had een behoorlijke omvang en kon bovendien voor brandgevaarlijke situaties zorgen in de voornamelijk houten constructie van de molen. Dus werd het gebouw grotendeels afgebroken en de romp van de molen omgebouwd tot schuur, waarin de stoommachine een plaats kreeg.

Terug naar die bewuste 23 november. Rond 5 uur breekt op het terrein van Leendert Vliegenthart brand uit. Doordat de vele schuren en bergplaatsen volgeladen zijn met zaden, olie, veekoeken en rijst, kunnen de vlammen razendsnel om zich heen slaan. Binnen enkele minuten staat de hele boel in lichterlaaie. Terwijl aangesnelde werknemers en omwonenden helpen te redden wat er te redden valt, bestaat er grote angst over de stoommachine. Deze draait namelijk nog steeds. Als de stoommachine ontploft, loopt het hele dorp gevaar. Al snel besluit men dan ook het terrein te evacueren en alle verdere hulp te staken. Maar dan gebeurt de heldendaad! Johannes Hinfelaar, machinist in de stoomoliemolen, rent met gevaar voor eigen leven naar de brandende schuur, slaat een raam aan stukken en klimt in de machinekamer, waar hij de veiligheidsklep en afblaaspijp van de ketel opent, zodat de druk in de stoommachine zienderogen afneemt. Dikke rookwolken uit het apparaat overwoekeren zelfs de vlammen. Het directe gevaar voor ontploffing is daarmee bedwongen en een ramp voorkomen. Hinfelaar komt ongedeerd terug en men kan een start maken met het blussen. Een dag later staan sommige gebouwen nog steeds in brand. Dit geeft wel aan hoe heftig de brand was, maar ook hoe groot de heldendaad van Hinfelaar is. Om die reden krijgt hij een jaar later een zilveren medaille van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Helden zijn dus van alle tijden!

Tekst: Maurice de Jongh

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.