Home » Nieuws » Heren HC Derby: twee duels, slechts één puntje

Heren HC Derby: twee duels, slechts één puntje

Heren HC Derby: twee duels, slechts één puntje
Meenhuis

“Na de promotie naar de eerste klasse van de zaalcompetitie is handhaven vooralsnog de doelstelling,” stelde Ronald Hugers, trainer/coach van Derby’s heren 1, voor aanvang van de ‘dubbel’ tegen Pollux en Groen-Geel. De ‘dubbel’ leverde afgelopen zondag slechts één schamel puntje op. Tegen Pollux werd met 2-2 gelijkgespeeld. Het duel met Groen-Geel resulteerde in een 5-3 nederlaag. Derby heeft nu nog vier duels voor de boeg, waarin het zaak is om Pollux onder zich te houden.

Uitwijken
Voor hockeyend Nederland is de winterperiode altijd weer een enorme logistieke onderneming. Bij gebrek aan voldoende beschikbare zaalruimte om te trainen en wedstrijden te spelen in de eigen omgeving wordt er naar zaalcomplexen uitgeweken, die soms kilometers ver buiten de eigen gemeentegrenzen liggen. Zo trainen de heren van Derby in het Rotterdamse Topsportcentrum en wordt de zaalcompetitie – steeds twee wedstrijden op een speeldag – afgewerkt in het Hockey Dome (een tijdelijke luchthal met vier velden) op het complex van RHV Leonidas. N.B. Het complex biedt in de wintermaanden ook nog ruimte aan tijdelijke kunstijsbanen.

Ronald Hugers kan overigens wel leven met het spelen van wedstrijden in het Hockey Dome bij Leonidas. “We zijn inmiddels gewend aan de vloeren die daar liggen. Die zijn onvergelijkbaar met de ondergrond in de plaatselijke sporthallen.”

Niet te vergelijken
“Zaal-en veldhockey zijn eigenlijk slecht met elkaar te vergelijken,” verduidelijkte Hugers. “In de zaal gaat alles wel sneller. Onoplettendheid, traag handelen en foutjes kunnen direct afgestraft worden. In een paar minuten kan een wedstrijd kantelen. Wat wel hetzelfde is en blijft, dat is mentaliteit. En zo benut ik de zaalcompetitie dan ook. Werken aan de mentaliteit van de spelers ter voorbereiding op het vervolg van de veldcompetitie. Op het veld (tweede klasse, red.) staan we bovenaan. Maar je wordt alleen maar kampioen, wanneer je blijft doen waar je goed in bent en je hoofd niet verliest. Belangrijke wedstrijden ga je uiteindelijk winnen op basis van mentaliteit.”

Pollux
Door gebrek aan zaalruimte werd er door Derby in de aanloopperiode naar ‘de zaal’ er amper geoefend. Inclusief het duel met het Vlaardingse Pollux speelde de ploeg tot nu toe drie keer gelijk. Derby kende bij rust een 1-0 voorsprong, kwam met 1-2 achter te staan en maakte alsnog de 2-2. “Tegen Pollux had er meer voor ons ingezeten,” vond Hugers. “De tweede tegengoal valt zomaar uit het niets. Dat is gewoon weggeven. En uit een surplus aan corners haalden we nul rendement. Er werd getwijfeld bij het inspelen van de bal. Tja, ook gebrek aan scherpte. In de zaal is dat nodig tot de allerlaatste seconde,” aldus de Ambachter.

Groen-Geel
In de tweede wedstrijd (tegen Groen-Geel) namen de counterende heren van Derby verrassend een 2-0 voorsprong. De ploeg uit Wassenaar speelde dominanter, maar kwam niet langs de Zwijndrechtse goalie. Op slag van rust verkleinde Groen-Geel dankzij een benutte strafbal de achterstand tot 2-1. Er was nog maar net van helft gewisseld, of het stond al 2-2. Hierna liep het Wassenaarse team snel uit naar een 4-2 voorsprong en sloten ze het duel af met een 5-3 zege. (Het scorebord gaf overigens 6-4 aan.) “Met deze nederlaag valt te leven,” meende Hugers na afloop. Groen-Geel is in de zaal qua ontwikkeling gewoon een stuk verder.”

Zaal/veld
Voor speler Michiel Boer blijft het veld toch favoriet. “De zaal is leuk voor zo lang het duurt. We doen het met veel plezier. Het is lekker snel en wordt veel gescoord, maar het echte hockey beleef ik toch op het veld. Gelukkig hebben we nu in de eerste klasse zaal bondsscheidsrechters. Dat geeft minder discussie.” Minder? Uitgerekend de gedreven Michiel Boer had zondag – hij scoorde drie keer – meer dan eens moeite met arbitrale beslissingen…

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.