Home » Nieuws » Het gezicht achter het masker

Het gezicht achter het masker

Het gezicht achter het masker
Keukenstudio Dordrecht

Ze staan dag en nacht voor ons klaar. Ingepakt als astronauten en onherkenbaar door brede gezichtsmaskers staan zij naast de bedden van onze door Corona getroffen zieke geliefden. Wie zijn deze altruïstische Florence Nightingales, die als helden voor ons vechten tegen een onzichtbare vijand? IC-verpleegkundige Lieke de Roest zet haar masker af en toont haar ware gezicht.

Gisteravond draaide ze nog een drukke avonddienst en stond ze aan de bedden van Coronapatiënten die, balancerend tussen leven en dood, haar toegewijde aandacht en zorg kregen. Echter, de volgende ochtend bij het ontwaken krijgt haar moederrol direct weer prioriteit als ze de verjaardag van haar zoontje viert. Het illustreert de dynamiek waartussen ze van het een op het andere moment schijnbaar moeiteloos weet over te schakelen.
Ze komt oorspronkelijk uit Heerjansdam, woonde een tijdje in Rotterdam en woont nu samen met haar vriend in Hendrik-Ido-Ambacht. Lieke de Roest (34), afgestudeerd HBO-verpleegkundige en moeder van Eva (4) en Job (3), werkt als parttime IC-verpleegkundige in het Rotterdamse Erasmus MC. Een “interessante specialisatie waarbij zorg wordt gegeven aan patiënten die zich in levensbedreigende situaties bevinden”, zo beschrijft ze haar functie. “Ik haalde in 2014 mijn IC-diploma. Ik werd vooral aangetrokken door de combinatie van technische vaardigheden en de complexiteit van de ziektebeelden, waarbij elk detail belangrijk kan zijn om iemand stabiel te krijgen en in leven te houden.”

Overvallen door Corona
Net als ieder ander is ook de medische wereld overvallen door het Covid-19 virus. “Toen in januari 2020 in de media de eerste berichten verschenen over het Chinese Coronavirus, dachten we nog dat het niet zou overwaaien naar de rest van de wereld. Maar niet lang daarna kwam het ook in ons land voor. Toen het vorig jaar eind maart erg druk werd op de IC, werd duidelijk dat we te maken kregen met een groot probleem. Er werd veel personeel vrijgemaakt, verloven werden in goed overleg ingetrokken en Coronapatiënten werden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. We hadden een korte voorbereidingstijd, maar we kregen veel ondersteuning”, aldus Lieke.

Zware Wissel
De eerste Coronagolf heeft een zware wissel getrokken. Lieke kijkt terug: “Het was toen heel heftig. We kregen te maken met heel zieke mensen en we wisten nog niet goed hoe ze het best te behandelen. Het was toen een heel vermoeiende periode en het trok een zware wissel op ons. Nu merk je dat er een stukje gewenning optreedt.”

Vrije tijd
Om aan de broodnodige rust en ontspanning toe te komen heeft Lieke haar thuissituatie zorgvuldig op de rit. “Thuis draait alles gewoon door. Ik kijk geen nieuws meer als het gaat om Covid, in tegenstelling tot vorig jaar toen ik volledig op de hoogte wilde blijven. We genieten door de lockdown meer van elkaar, er is meer vrije tijd door het wegvallen van veel sociale verplichtingen. Ontspanning zoeken we thuis, maar we gaan ook graag dagjes uit naar het strand.”

Vaccinatie
Lieke is al ingeënt tegen Corona en is stellig in haar overtuiging. “Ik heb vertrouwen in de wetenschap.Niet vaccineren is voor mij geen optie. Het is dé stap om weer terug te gaan naar de normale situatie”.

Tekst: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.