Home » Nieuws » Het zijn gekke tijden voor onze zwembaden

Het zijn gekke tijden voor onze zwembaden

Het zijn gekke tijden voor onze zwembaden
Meenhuis

Frank Holterhues (manager a.i. bij zwembad De Louwert en directeur van De Hoge Devel B.V.) zegt het onomwonden, “laten de mensen maar weer komen zwemmen, het is hier veilig en wij hebben het in onze zwembaden rond corona prima georganiseerd”.

Waar eind 2019 in Hendrik Ido Ambacht het nieuwe zwembad De Louwert geopend werd en voor Zwijndrecht in 2021 de bouw van een nieuw zwembad op stapel staat, mengt 2020 zich als coronajaar ertussen.

“lk loop al veertig jaar mee in de wereld van de zwembaden”, vertelt Frank, “ik heb dit jaar gezien en geleerd dat de wereld er ’s ochtends heel anders uit kan zien dat ‘s avonds”. Hij beschrijft hoe hij en zijn medewerkers op dinsdagavond 3 november jl. al voorbereid waren om twee weken de deuren te moeten sluiten. “Toen bereikte ons de dag erop het nieuws dat wij mogelijk toch open zouden blijven. Die avond moesten wij alsnog sluiten. Ik kan niet anders zeggen dan dat wij gekke tijden doormaken”. Dan vertelt hij gepassioneerd over het reilen en zeilen in deze bijzondere tijd, “ik ben blij dat alle medewerkers nog steeds hun contracturen hebben. Zij hebben zich tijdens de sluiting van onze baden beziggehouden met onderhoudswerkzaamheden aan de accommodaties. Vergeet niet dat wij normaal op een zondag in De Hoge Devel zo’n vijf- tot zeshonderd bezoekers trekken. Dat zijn er nu niet meer dan honderd. En waar wij in het buitenbad van De Louwert op een zomerse dag wel 3500 bezoekers mogen ontvangen, waren dat er dit jaar hoogstens zeshonderd. Je moet begrijpen dat mensen voorzichtiger zijn geworden”.

Dan roept Frank de mensen opnieuw op te komen zwemmen, “wij hebben voor alle activiteiten, ook die van de verenigingen, protocollen opgesteld. Weliswaar mogen wij maar dertig bezoekers in een ruimte ontvangen, moeten wij de anderhalve meter garanderen en zijn douches en kluisjes afgesloten, maar zwemmen kan men. Wat wij mensen slechts vragen is het moment van zwemmen vast te leggen door vooraf via de website te reserveren”.

Frank spreekt met waardering over de ondersteuning die Sportfondsen Nederland heeft gegeven en nog geeft bij het opstellen van richtlijnen rondom te nemen maatregelen. “Met hun advies en deskundigheid als basis zijn regels opgesteld uit oogpunt van veiligheid en bescherming van onze bezoekers”. Hij complimenteert ook de verenigingen, “of het nu de zwem- en waterpolovereniging betreft, de reddingsbrigade of de duikvereniging, allen stelden zij een coronaprotocol op dat naadloos aansluit op de eisen die wij als zwembaden stellen”.

Tenslotte durft Frank Holterhues vooruit te kijken. “Zwijndrecht zal over niet al te lange tijd een nieuw zwembad krijgen”, vertelt hij, “de gemeente Zwijndrecht zal spoedig beslissingen nemen omtrent de voortgang, de projectfasering en de bouw. Mooi vind ik het hoe onze zwembaden (de Louwert en de Hoge Devel) elkaar versterken en aanvullen in wat zij de potentiële bezoekers te bieden hebben. De Hoge Devel zal in haar nieuwe vorm als binnenbad een stuk groter zijn dan het huidige bad. Met een doelgroepenbad, een whirlpool en de faciliteit van een beweegbare bodem komt zij straks uitstekend voor de dag. Daar vult De Louwert met zijn prachtige buitenbad en zonne-speelweide heel goed op aan”.

En omdat driemaal scheepsrecht is, herhaalt hij het nog maar een keer, “Lieve mensen kom maar weer zwemmen, het is sportief, het houdt je gezond en in onze baden is het veilig”.

Tekst en foto: Jan Westhoff

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.