Home » Nieuws » Hockeyclub Derby is weer in beweging

Hockeyclub Derby is weer in beweging

Hockeyclub Derby is weer in beweging
Meenhuis

De meeste buitensportverenigingen zijn na de eerste verruimende maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis weer met de jeugdtrainingen begonnen. Overal hoor je de geluiden dat de jeugd en hun trainers/begeleiders weer stonden te trappelen om aan de slag te gaan. Zo ook bij hockeyclub Derby. Slechts enkele ouders houden hun kind nog liever even thuis. Het is een keuze, die ook gerespecteerd wordt. We namen een kijkje aan de Middellijn.

Afzetlinten
Een half uur voor aanvang van de woensdagmiddagtrainingen maakt het complex van hockeyclub Derby nog een verlaten indruk. Rood-witte afzetlinten bij de dug-outs en het terras bij het clubhuis verraden al iets van het coronaprotocol. Trainerscoördinator Jaap Smaal loopt in zijn uppie op het complex en sjouwt met oefenmateriaal voor de trainingen. 16.00 uur: nog een kwartier te gaan. Trainers komen de velden op en vrijwilligers in groene jacks nemen hun positie in bij de toegangspoorten. De eerste kinderen verzamelen zich bij de drie toegangspoorten. Vervolgens nemen ze de kortste weg naar hun trainingsveld. Er wordt nog even gezwaaid naar meegekomen ouders, die het complex niet op mogen. ‘Tot over een uur’, wordt er geroepen. 16.15 uur: de kinderen zijn aan de training begonnen. Bij de jeugd onder de twaalf kan er vrijuit getraind worden, met de aantekening dat de trainers op anderhalve meter afstand blijven en dat sportmateriaal niet onnodig van hand tot hand gaat. Partijhesjes worden niet gebruikt. Alles is er op gericht om eventuele virusoverdracht te beperken. Ouders die toch de training willen zien, kunnen op het YouTube-kanaal kijken.

Belangrijk
“Heerlijk om te zien dat ze weer bezig zijn,” vindt wethouder Ronald de Meij, die samen met ambtenaar Sandra Vat de club een bezoekje brengt. “De kinderen hebben hier weken naar uitgekeken. Sport is zo belangrijk. Niet alleen voor de beweging, maar ook voor de sociale en mentale ontwikkeling.” De Meij is overigens geen onbekende bij Derby. Hij coacht er het team van zijn dochter Zoë (10). “Een groot compliment voor de Zwijndrechtse buitensportverengingen. Ze hebben snel ingespeeld op de nieuwe omstandigheden door met een plan van aanpak te komen. Doorgaans waren die plannen dik in orde. Soms hebben we op het gemeentehuis meegedacht of gewezen op elkaars plannen. Om van elkaar te leren. De bereidheid om elkaar te helpen is trouwens groot. De buitensportverenigingen willen de binnensporters, waar mogelijk, gastvrijheid verlenen.”

Richtlijnen
“Het loopt best lekker,” vertelt Tim ’t Hoen, voorzitter van de jeugdcommissie bij Derby. “Men houdt zich aan de afspraken. Bij de oudere jeugd moeten we soms wat streng zijn. Ze komen met een hele groep op de fiets naar de club en dan moeten ze hier weer schakelen naar de anderhalve meter. Het is wel jammer dat we van de KNHB in de groep twaalf-plus maar met negen kinderen en één trainer op een half veld mogen. Achttien per veld dus. Soms moeten leden van een team dan ook een training voorbij laten gaan.”

Oefenstof
“Vanwege de anderhalve meter-regel focussen we ons in de categorie twaalf-plus vooral op techniektraining,” benadrukt Jaap Smaal. Hij weet zich gesteund door ervaren rotten als Ronald Hugers en Patrick van Rijn. Met z’n drieën voorzien ze de trainers van gepaste oefenstof.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.