Home » Nieuws » Hoe verging het de clubs in het zaterdagvoetbal?

Hoe verging het de clubs in het zaterdagvoetbal?

Hoe verging het de clubs in het zaterdagvoetbal?
Meenhuis

Recent nam De Brug de competities van het voormalige Zwijndrecht en die van IFC-zo uit het seizoen ‘70-’71 onder loep. De conclusie was dat er enorm veel clubs uit het zondagvoetbal waren gefuseerd, gestopt of inmiddels voor de zaterdag hadden gekozen. Dit keer wordt er gekeken hoe het de tegenstanders is vergaan van de plaatselijke clubs die in genoemd seizoen op zaterdag in de KNVB-klassen uitkwamen.

Heerjansdam
Heerjansdam speelde dat seizoen in 1A, destijds het hoogste amateurniveau. De tegenstanders waren Zwart-Wit ‘28, IJsselmeervogels, Noordwijk, Quick Boys, DOTO, SHO, Kozakken Boys, Ter Leede en De Zwerver.
Zwart-Wit ‘28 behoorde lange tijd tot de top van het zaterdagvoetbal. Wanbestuur en hoge spelersvergoedingen leidden in 2004 echter tot een faillissement. DOTO uit Pernis zou terugzakken tot in de Rotterdamse Voetbalbond (RVB), maar keerde weer terug op het hoogste niveau. Een grote schuldenlast leidde tot een praktische fusie met Excelsior Pernis. De club ging verder als VV Pernis. De overige clubs bestaan nog.

Rijsoord
Rijsoord kwam uit in 2A en speelde tegen ‘s-Gravenzandse SV, Spijkenisse, NEO ‘25, Excelsior M, CSVD, HBSS, Rijnsburgse Boys, De Meeuwen, Zuidvogels en Arnemuiden.
‘s-Gravenzandse SV speelde doorgaans op een hoger niveau dan ‘s-Gravenzandse VV. In 2010 fuseerden beide verenigingen tot FC ‘s-Gravenzande. De overige clubs bestaan nog met de aantekening dat CSVD (Christelijke Sportvereniging Vitesse Delft) zich later Vitesse Delft zou noemen.

ASWH
ASWH was nieuw in 2B en kende als tegenstanders Amstelveen, RVVH, NSVV, Zwaluwen V, NDSM, VRC, Woudrichem, SIZO en HCSC.
NDSM uit Amsterdam-Noord werd opgericht door het personeel van de Nederlandsche Dok- en Scheepsbouwmaatschappij. In 1990 ging NDSM samen met Flora Boys verder als FNC (Flora Boys NDSM Combinatie). In ‘98 volgde weer een fusie. FNC ging samen met KMVZ. De nieuwe club heette SV Kadoelen en komt uit in de derde klasse. Het Hillegomse SIZO bestaat nog wel, maar nam in 2013 afscheid van het veldvoetbal. Sinds die tijd is de vereniging alleen in de zaal actief. De overige clubs bestaan nog.

Groote Lindt
Groote Lindt speelde in 3A met Zuidland, MVV ‘27, PPSC, Oranje Wit, ARC, ‘s-Gravenzandse VV, Haaften, JAC, Naaldwijk, TOGR en Monster.
‘s-Gravenzandse VV is al genoemd. JAC zou in 2008 fuseren met SV ’35. De fusieclub ging SVC ‘08 (Scheveningse Voetbal Combinatie) heten en komt momenteel uit in de tweede klasse. Het Charloisse TOGR speelde lange tijd op bescheiden niveau, maar wilde in de jaren ‘90 van de vorige eeuw met de grote jongens mee gaan doen. In 2013 viel het doek. Een grote schuldenlast en gebrek aan kader leidde tot de opheffing. De andere clubs zijn nog in competitie.

VVGZ
VVGZ bond in 3B de strijd aan met De Jodan Boys, YVV De Zwervers, Die Haghe, SSS, Loosduinen, Melissant, Spirit, Vlaardingen (’31), Barendrecht, Scheveningen en Capelle.
Vlaardingen (‘31) ging in 1990 samen met DSS ‘26. De fusieclub ging Delta Sport heten. Alle andere clubs zijn nog onder dezelfde naam actief.

Pelikaan
Pelikaan verbleef in 4C en nam het op tegen Voorne, Rozenburg, Piershil, Maasdam, Heinenoord, Hoogvliet, Be Fair, Zevenhoven, Bolnes, SNS en Woubrugge.
SC Voorne uit Den Briel speelde dat seizoen voor het eerst als verzelfstandigde zaterdagtak van WRW. Zondagclub WRW en SC Voorne vonden elkaar weer in 2011 om samen verder te gaan op zaterdag als Brielle. Maasdam fuseerde met Puttershoek. In 2006 ontstond zo FC Binnenmaas. Hoogvliet ging in 1988 samen met SV Rijnmond. De nieuwe vereniging ging Rijnmond Hoogvliet Sport heten. De overige clubs bestaan nog.

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.