Home » Nieuws » Horses en Co: ontspannen en leren tegelijkertijd

Horses en Co: ontspannen en leren tegelijkertijd

Horses en Co: ontspannen en leren tegelijkertijd
Meenhuis

Sinds 1 januari 2021 is Horses en Co in Heerjansdam naast zorgboerderij ook een officiële FNRS-manege. We zijn aangesloten bij de Federatie Nederlandse Ruiter Sport-bond, zodat we onze leden op verschillende manieren en platformen activiteiten kunnen aanbieden naast de lessen. Via deze weg kunnen wij steeds professioneler worden en gebruik maken van de mooie programma’s die de FNRS beschikbaar heeft om de jeugd op te leiden binnen de ruitersport.

Er zijn verschillende locaties binnen Horses en Co waar bij er op de Kleine duiker in Barendrecht en het Jeugdspeelpark in Hendrik Ido Ambacht veel les gegeven word aan de jeugd. In kleine groepjes van maximaal zeven leden worden de groepslessen gegeven. In de groepsles leren de kinderen naast het paardrijden zelf, ook in zichzelf te geloven. Ze leren dat zij kunnen bepalen wat de pony moet doen. ‘Ook zie je dat ze elkaar leren vertrouwen en ze niet bang hoeven te zijn dat iemand bijvoorbeeld tegen ze aan botst. Want ook de andere kinderen hebben controle over hun eigen pony.’ Verteld een instructrice.

Ook is het mogelijk om privélessen te rijden waarbij er één op één aandacht van de instructeur is. ‘voor de onzekere ruiter, of iemand die wat extra aandacht wilt om ergens aan te werken is dit een hele fijne optie’.

Nu veel kinderen in deze tijd een onregelmatig ritme hebben en meer thuis zitten is de manege een punt van zekerheid en ontspanning. Elke week kunnen de kinderen op gezette tijden hun les bijwonen. De pony’s zijn betrouwbaar en geven de kinderen een rust moment en zekere afleiding wanneer ze met hun aan de slag gaan. ‘je ziet de kinderen alles om hun heen vergeten en gaan volledig op in de verzorging en het rijden van de pony.’ Het is leuk om te zien hoe de kinderen elkaar hierbij ook helpen en de pony’s zorgen voor een verbinding met elkaar. Tijdens de les merk je dat de kinderen heel ontspannen worden van het op de pony zitten, naast het leren rijden is het ook een momentje van de dag bespreken met de juf of elkaar en vertellen wat je dwars zit en het aangeven van grenzen is onderdeel van de les. Het is natuurlijk niet voor niets dat pony’s ook veel ingezet worden als therapie.

Op dit moment kunnen er geen grote evenementen en wedstrijden georganiseerd worden. Op een creatieve manier gaat Horses en Co om met de beperkingen van deze tijd. Zo hebben ze een Corona-proof Proefje in het leven geroepen. We geven de leden de kans een privéles te boeken dit in het teken staat van een wedstrijd rijden, we zetten de puntjes op de I en nemen aansluitend een video op met een vooraf bepaald proefje. De video word verzonden en beoordeeld zoals dat bij ‘normale’ wedstrijden ook gaat. Hierdoor krijgen de leden een doel om naar toe te werken en daarna feedback waarmee ze aan de slag kunnen. Zonder dat er veel mensen tegelijkertijd op de locatie aanwezig zijn.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.