Home » Nieuws » Huisartsenzorg gaat voorlopig niet op de oude manier

Huisartsenzorg gaat voorlopig niet op de oude manier

Huisartsenzorg gaat voorlopig niet op de oude manier
Meenhuis

Ik was op wintersport toen een vriendin (ook huisarts) haar zorgen uitte over het nieuwe coronavirus. Zelf was ik niet zo onder de indruk: “Het kon toch niet erger zijn dan een griepvirus?”. Dat bleek toch anders.

Er komen veel minder mensen naar de huisarts door de corona. In onze praktijk zijn we laagdrempelig bereikbaar gebleven en is de zorg zoveel mogelijk op afstand doorgegaan. Wij merken dat mensen vaak angstig zijn door het hele gebeuren en alleen daardoor al lichamelijke klachten ervaren. Die proberen we dan telefonisch te helpen. We blijven contact houden met de ernstig zieken, de ouderen en de coronapatiënten. Daarbij volgen we steeds nauwgezet de geldende richtlijnen. Continu is één huisarts namens ons in contact met het Crisisteam.

In het begin hebben we mensen met luchtwegklachten nog op de eigen praktijk gezien. Zo’n eerste keer in pak is best wennen: warm, de elastieken van het masker strak om je hoofd, bij inademen plakt het masker vast op je gezicht, bij uitademen beslaat je bril. Ik zag een zwaar hoestende jongeman, heel moe en naar adem happend van het kleine stukje van auto naar spreekkamer. Naast zorgen om die man, spookten ook gedachtes door mijn hoofd: “Krijg ik het nu ook?”

Ook hier hadden we tekorten aan maskers. Daarom besloten we met alle huisartsen in Hendrik-Ido-Ambacht een gezamenlijk spreekuur te doen om persoonlijke beschermende maatregelen te besparen. Een oproep op facebook heeft medische maskers en alcohol opgeleverd. Om verder te clusteren is in samenwerking met de huisartsen uit Zwijndrecht een “corona-spreekuur” opgezet in het ASZ in Zwijndrecht. Daar is veel tijd en werk in gaan zitten. Daarnaast leggen we huisbezoeken af bij mensen met symptomen die te ziek zijn om naar dat spreekuur te komen. Dan kleden we ons aan in een pak voor de deur van de zieke.

Op de praktijk proberen we veel telefonisch te doen. Het verbaast ons hoe goed dat lukt. Maar ja, hoe beoordeel je dan een afwijkend moedervlekje, een baby met huiduitslag of iemand met buikpijn? Soms sturen mensen foto’s per email. We zijn nu ook begonnen met videobellen. In korte tijd hebben we ons aangepast.

Vorige maand zijn we verhuisd met de praktijk naar een andere locatie, dat moest ook nog “tussendoor”. Stukje bij beetje zijn we de zorg op de nieuwe locatie weer aan het uitbreiden. Nog steeds volgens de richtlijnen: De wachtkamer zo leeg mogelijk, minder mensen achter elkaar op het spreekuur en veel zorg op afstand. Soms vinden mensen het moeilijk te begrijpen: “De huisarts moet toch gewoon alle zorg zoals voorheen blijven leveren?”, hoor ik nog weleens. Gelukkig is er veel begrip dat ook wij voorzichtig moeten zijn, niet alleen voor onszelf, maar juist voor de kwetsbare mensen met wie wij in contact komen. Er was al een tekort aan ruimte voor huisartsenzorg. In de nieuwe 1,5 m maatschappij hebben we alleen nog maar meer ruimte nodig om veilig en verantwoord zorg te kunnen leveren aan de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht.

Het “coronaspreekuur” lijkt rustiger te worden. Wanneer stoppen met de coronaspreekuren in Zwijndrecht is een punt van discussie onder de huisartsen: “Zijn we niet te snel? Wat doen we dan met mensen met luchtwegklachten? Op de praktijk zelf zien?”

Wij kunnen niet in een glazen bol kijken en moeten flexibel om blijven gaan met de situatie. Duidelijk is dat de huisartsenzorg voorlopig niet op de oude manier zal gaan.

Huisartsenpraktijk Poley
Witte de Withstraat 57 – unit 9
3342 TV Hendrik-Ido-Ambacht
078-2001191

Tekst: Huisarts Poley

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.