Home » Nieuws » ‘Ik moet bijna dagelijks aan iemand uitleggen wat twirlen inhoudt’

‘Ik moet bijna dagelijks aan iemand uitleggen wat twirlen inhoudt’

‘Ik moet bijna dagelijks aan iemand uitleggen wat twirlen inhoudt’

Sabine Mouthaan heeft het vizier op EK in Italië gericht.

Twirlster Sabine Mouthaan (19) had al twee keer eerder als genomineerde in de Develsteinhal gezeten bij de jaarlijkse sporthuldiging van de gemeente Zwijndrecht. Het bleef toen bij een nominatie. Uitgerekend dit jaar was ze met studiegenoten op wintersport, toen het wel prijs was. De tweedejaarsstudente fysiotherapie werd mede vanwege haar prestatie op het WK in het Noorse Lillehammer uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar in de categorie ’18+’.

Successen
In Noorwegen werd ze vorig jaar derde op het onderdeel ‘dance twirl’ en liet daarbij een aantal gedoodverfde favorieten uit de Verenigde Staten achter zich. Recentelijk gaf Sabine Mouthaan weer een vervolg aan haar reeks van successen. In januari kwam ze bij het NK in het Topsportcentrum van Almere tot drie tweede plaatsen (1 baton, dance twirl, duo) en een eerste plaats bij het onderdeel ‘2 baton’. Op basis van haar prestaties werd zij ook uitgeroepen tot allround kampioen. Het vizier is nu gericht op de deelname aan het EK dat van 17 tot en met 21 april gehouden wordt in het Italiaanse Lignano Sabbidoro.

“Het is een relatief kleine sport in Nederland. Ik moet nog bijna dagelijks aan iemand uitleggen welke sport ik beoefen en wat dat ongeveer inhoudt,” vertelt de Zwijndrechtse die op zesjarige leeftijd bij Celebration begon. In het kort: twirling is een showsport waarbij acterend met de baton (stok) op muziek elementen van gymnastiek en dans verweven worden. “Ik heb er na al die jaren nog steeds plezier in,” vervolgt ze. “Ondanks alles wat je er voor moet doen, is het voor mij toch ook een vorm van ontspanning. Ik volg best een pittige studie en dan is twirlen voor mij een heerlijke uitlaatklep.”

Surprise
Sabine Mouthaan begon dus bij Celebration in Zwijndrecht en kwam via een paar tussenstations bij Surprise in Pijnacker terecht. “Ik heb daar de mogelijkheid om met Marcel Neves en Bibi Muller als externe coaches te werken. Op het onderdeel ‘duo’ train ik samen met Demi van Moerkerk, maar verder heb ik daar geen verplichtingen met de groep. En het is natuurlijk ideaal dat Bibi Muller straks in Italië ook de Nederlandse équipe begeleidt.” Door haar studie is het aantal trainingsuren iets terugbracht, maar tien tot twaalf uur per week haalt ze nog wel; thuis oefenen, twee avonden naar Pijnacker en op zondag naar de bloemenveiling in Naaldwijk. “De hoogte van die hal is ideaal om te trainen,” verduidelijkt ze.

Kosten
Trainen en wedstrijden brengen reis- en verblijfskosten met zich mee. In de twirlsport zijn die kosten voor eigen rekening. “Door mijn prestaties op het NK kreeg ik een kortingsbon van 200 euro voor het verblijf straks in Italie, maar verder ik heb ik heel van aan mijn ouders te danken,” verklaart de toekomstige fysiotherapeute. “Gelukkig kost materiaal me niets. In twirling.com heb ik een fijne sponsor.”

Favoriet
In Lignano Sabbidoro komt de Zwijndrechtse twirlster uit op de onderdelen ‘1 baton’, ‘2 baton’ en ‘dance twirl’. Het laatste onderdeel is bij haar favoriet. “Je hebt er de meeste vrijheid. Je kunt zelf de muziek uitkiezen en de choreografie bedenken,” legt ze uit. “Natuurlijk gaat er weleens wat mis, maar dan is het de kunst om dat al improviserend te camoufleren voor de jury.”

Tekst: Michel van Straten
Foto: Shane Winsser

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.