Home » Nieuws » Jeugdspeelpark sluit zijn poorten

Jeugdspeelpark sluit zijn poorten

Jeugdspeelpark sluit zijn poorten

45 jaar lang was het Jeugdspeelpark aan de Van Kijfhoekstraat in ’t Ambacht een begrip. Verschillende generaties hebben er zelf of samen met hun kinderen, hun kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen heel wat plezierige uurtjes doorgebracht. Het Jeugdspeelpark gaat, althans op die plek, definitief verdwijnen, de goede herinneringen zullen zeker blijven!

Jeugdspeelpark al 45 jaar een begrip
Op 19 juni 2013 had ik een interview met Trees Dammer, inmiddels al bijna 14 jaar beheerder van het Jeugdspeelpark aan de Kijfhoekstraat in Hendrik Ido Ambacht, over de verhuizing van het Jeugdspeelpark van de Van Kijfhoekstraat naar het recreatiegebied Sandelingen-Ambacht. Trees vertelde toen: “Het liefst zouden wij natuurlijk op deze plek blijven. Het Jeugdspeelpark is niet alleen een unieke combinatie van een kinderboerderij en een speeltuin, het is ook een mooi, schoon, veilig en knus stukje Ambacht, waar zowel jong als oud zich al jaren lang prima kunnen vermaken”. Ze begreep dan ook heel goed het sentiment, dat bij bezoekers en omwonenden van het Jeugdspeelpark leeft bij de gedachte aan een verhuizing van het Jeugdspeelpark. “Veel van de jaarlijkse 40.000 bezoekers komen hier al jaren met vader en moeder of opa en oma en nu met hun eigen kinderen en kleinkinderen. Ze hebben het Jeugdspeelpark in de meer dan 40 jaar van zijn bestaan zien uitgroeien tot een plek, waar je niet alleen op het heuvelachtige terrein fijn kunt spelen en ravotten of waar je heerlijk in het zonnetje een krant of boek kunt lezen, maar waar je ook spelenderwijs van alles kunt leren over dieren, bloemen en planten”. In de loop der jaren hebben velen hun steentje bijgedragen door als vrijwilliger mee te helpen aan de bouw en het onderhoud van het Jeugdspeelpark. “Vooral veel oudere vrijwilligers hebben hun ziel en zaligheid in deze prachtige plek gelegd”, aldus Trees.

Verhuizing de beste oplossing! “Er is maar één goede reden, waarom we deze unieke plek zouden willen verruilen voor een andere en dat is het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden op deze plaats. Zonder uitbreiding is het Jeugdspeelpark op termijn namelijk gedoemd om te verdwijnen”. En dat heeft uiteraard alles te maken met geld. Het Jeugdspeelpark is financieel vrijwel volledig afhankelijk van de gemeente. De budgetsubsidie, die de gemeente voor het Jeugdspeelpark beschikbaar stelt is al jaren te laag om de kosten van het Jeugdspeelpark te dekken. Dank zij bijdragen van donateurs en sponsoren en een zuinig beleid van de Stichting kan het Jeugdspeelpark het hoofd nog net boven water houden. We willen de sociale functie, die we nu al hebben graag uitbreiden en meer vorm geven. De kansen liggen volgens het Stichtingsbestuur in het aantrekken van nieuwe activiteiten, zoals de dagbesteding van volwassenen en jongeren en het uitbreiden van educatieve toepassingen en logeermogelijkheden voor dieren. Maar daarvoor moeten wel faciliteiten worden gerealiseerd, zoals nieuwe verblijf- en werkruimten. “Bovendien groeien we nu al uit ons jasje. Op drukke zomerse dagen kunnen we nauwelijks voldoende plek bieden voor onze bezoekers, die ook uit Zwijndrecht, Ridderkerk en andere gemeenten komen. En ook onze dieren kunnen best wat meer ruimte gebruiken. Een verhuizing naar het recreatiegebied Sandelingen-Ambacht zal veel betrokkenen aan het hart gaan, maar ik denk dat het voor de toekomst van het Jeugdspeelpark toch echt de beste oplossing is”, aldus Trees Dammer in 2013 en wat ze toen zei, geldt volgens Trees nog steeds!

De laatste 3 dagen ontvangen bezoekers ter afsluiting nog een gratis kop koffie, thee of limonade. Informatie over het Jeugdspeelpark kunt u vinden op www.jeugdspeelpark.nl en over de ontwikkelingen van het nieuwe Jeugdspeelpark op www.eenfantastischetoekomst.nl.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.