Home » Nieuws » Jordy Buskermolen wint met vlag en wimpel de Slag van Ambacht

Jordy Buskermolen wint met vlag en wimpel de Slag van Ambacht

Jordy Buskermolen wint met vlag en wimpel de Slag van Ambacht

De wielerronde is al 54 jaar een begrip in Hendrik-Ido-Ambacht en wijde omstreken. Afgelopen donderdag 5 juli werd de geslaagde wielerdag geopend met de ‘Fietsen van Ambacht Dikke Bandenrace’, een wedstrijd voor basisschool scholieren met een record aantal deelnemers.

De opvolgende zege van Jordy Buskermolen betekende op deze mooie zomeravond zijn eerst zege ooit in een criterium. De machtsgreep van de coureur uit Kudelstaart was er één om in te lijsten. Vier ronden voor de lokkende eindstreep liet hij de vier andere koplopers, waaronder de oud-inwoner van Ambachter Eddy Gödde, zijn achterwiel zien.

Dit vooral tot spijt van Ridderkerker Antonie van Noppen, die graag de eindsprint met Buskermolen was aangegaan. “Maar ik mag toch niet ontevreden zijn hoor, want voor mij is het ook mijn eerste criterium. “Tevreden woorden, waarin Eddy Gödde, dit seizoen nog de trotse winnaar van de aansprekende ronde van Lekkerkerk, zich wel kon vinden. “Omdat ik vanaf de tweede ronde in de aanval ben geweest en toch nog de macht had om voor de derde plaats te sprinten”, sprak de zoon van oud-renner Luciën Gòdde.

Met de op imponerende wijze solerende Jordy Buskermolen kreeg de ‘Slag’ een sterke laureaat. Niet voor niets zegevierde hij in 2017 in de Zuid/Hollandse Eilanden Tour “Ik rij hoofdzakelijk klassiekers en etappekoersen. Daar word je veel sterker van. Ik voelde onderweg dat ik harder kon rijden”, vertelde de Noord-Hollander. “Daarom heb ik niet op de eindsprint gewacht.”

Net als in 2016 en 2009 was er een aantal Australiërs naar Ambacht gekomen. De baanrenners Cyrus Monk (2016) en Stuart Shaw (2009) verzekerden zich toen van de eerste plaats. Ditmaal probeerde Angus Lyons, net als zijn vijf metgezellen geen baanrenner, op te gaan voor de bloemen. Hij maakte immers deel uit van een kopgroep van zeven, waaronder de later winnaar en als laatste aansluitende Buskermolen, de tegenwoordig in Zwijndrecht woonachtige Eddy Gödde, Jordi Talen, Antonie van Noppen, Hans Dilling en Daniël Langereis.

Angus, die in een een achtervolgende groep twee landgenoten wist, zag echter geen brood in de ontsnapping en liet zich terugzakken naar die zeven koppende tellende groep. “Ik had geen ploegmaten bij me in de kopgroep”, argumenteerde hij na afloop. Craig Wiggens en Jesse Coyle waren zijn ploeggenoten in vernoemde groep. De drie Aussies, Witten Anthonise, Robin Wennekes, Sjoers Handgraaf, en Tom Wijfje bleken evenwel niet in staat op de kopgroep, die het peloton al omstreeks de 40ste kilometer een lap gaf, neer te strijken. Wel zag het zevental kans het peloton, waarin de kersverse Nederlands kampioen Roy Pieters, met nog zo’n twintig kilometer voor de wielen te pakken te krijgen. Voor de samensmelting een feit werd hadden de vluchters van het eerste uur echter al weer de wijk genomen.

De wedstrijd van de sportklasse werd een prooi voor Wout Roos die zijn medevluchter Nick Toonen op de meet klopte nadat zij samen in de finale waren ontsnapt uit een kopgroep van tien renners, Brian Burggraaf die Ambacht al twee maal wist te winnen kwam op 11 sec als derde over de finish. Achtentwintig renners reden de 40 km uit en was er nog een zevende plaats voor Ambachter Gerard Kooistra op 13 sec.

In het slotwoord bedankte Dick Schmidt namens het stichtingsbestuur alle instanties en sponsoren waardoor het mogelijk was geworden om de 54e slag van Ambacht te organiseren. Op donderdag 4 juli 2019 vindt de 55e editie van de Slag van Ambacht plaats.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.