Home » Nieuws » Kees Kleinjan schoot heel vaak raak!

Kees Kleinjan schoot heel vaak raak!

Kees Kleinjan schoot heel vaak raak!
Meenhuis

In de jaren zeventig kende de voetbalvereniging Heerjansdam dusdanig talentvolle lichtingen dat de club in de top van het zaterdagvoetbal arriveerde. In diezelfde ‘seventies’ beschikte Heerjansdam warempel ook over een eigen hoffotograaf, óf beter gezegd, ‘Hoeffotograaf’. In die periode werkten de Dammers namelijk hun thuiswedstrijden af op sportpark De Hoef. En bij elke match van het eerste elftal posteerde zich schuin achter het doel of aan de lange zijde fotograaf Kees Kleinjan.

Viskrukje
Meestal herkenbaar aan zijn lange wollen vest met het ludieke viskrukje in de ene hand én fototoestel in de andere. Kees had in het Waaldorp de bijnaam ‘éénpitter’. “Dat vond hij niet zo leuk als hij zo werd aangesproken”, herinnert dochter Rosanne zich. “Vanaf zijn zesde had hij namelijk vanwege een oogziekte één oog verloren. In Heerjansdam hebben de meesten wel een bijnaam. Maar ik betrapte hem er op dat hijzelf ook vaak de bal net zo scherp aan anderen terugkaatste hoor!” Waar menig aanvaller wel eens misschoot daar schoot Kees vrijwel altijd raak. Dat hij dit zijn hele leven ook nog eens met één oog realiseerde, geeft zijn creativiteit eigenlijk nog meer glans. Kees Kleinjan beschikte over een nukkig en eigengereid karakter maar was uiteindelijk een vriendelijk en écht persoon! “En ook intelligent”, vult Rosanne aan. “Hij had de begaafdheid om snel moeilijke sommen op te lossen. Hoofdrekenen kon hij als geen ander.” Kleinjan was bovendien een slimme rakker.

IJdeltuiten
Als snelle denker maakte hij van zijn hobby meteen een makkelijk scorend bijbaantje. Voetballers zijn ijdel. En vergist u zich niet. Als ze zichzelf ook maar een beetje in de verte op een actiefoto zien dan willen ze die plaat koste wat het kost ook aanschaffen! Als Kees die ijdeltuiten had ontdekt, drukte hij voor die voetballers gewoon wat extra ontwikkelde negatieven af. Bovendien bestond er in deze jaren ook geen andere medium dan een fototoestel. Tegenwoordig plukken we alle interessante kiekjes simpelweg kaal van ons aller internet. Maar in die tijd ‘uploadden’ de voetballers van Heerjansdam hun pictures bij Kees Kleinjan. Op donderdagavonden na de trainingen werden de bestellingen bij Kees, in die antieke, knusse kantine op De Hoef afgehaald én afbetaald. Foto’s maken, dat kon-ie als de beste! Begin dit jaar overleed hij (70) aan een slepende ziekte. Bij het leeghalen en opruimen van zijn woning vonden Kleinjan’s dochters zijn waanzinnig grote archief. De welbespraakte dochter Rosanne legt uit: ”Tsja, hij is jarenlang fotograaf geweest, dus je kunt je voorstellen dat hij een enorme collectie heeft opgebouwd. We kwamen echt duizenden foto’s tegen. Daar wilden we uiteraard meteen iets mee doen maar wat?” Toen oer-Heerjansdammer Kees Hollemans tipte dat de voetbalvereniging een archief beheerde waar ze een mooi plekje zouden kunnen krijgen wisten mijn zus Steffanie en ik het meteen: ”Dat is het. Dit is wat onze vader gewild zou hebben. Op deze manier krijgen ze de allerbeste bestemming en kunnen anderen er nog lang van genieten. Dat gaf ons een fijn en gerust idee”.

Expositie
En zodoende verwelkomde huidig Heerjansdam-preses Peter van der Linden, het oeuvre van Kees Kleinjan, uit handen van zijn dochters. Niet geheel toevallig gebeurde dit bij het complex van Midden-Inn waar Kleinjan op de zondagen als initiator van de zogenaamde ‘voetbalmiddagen’ vrijwilligerswerk verrichte. De Heerjansdammers Gert de Koning en Jan van Dalen kunnen als clubarchivarissen volop aan de bak de komende tijd. Dat wordt digitaliseren geblazen! De expositie van Kees Kleinjan is binnenkort te zien op de website van de vv Heerjansdam en loopt door tot en met: altijd!

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.