Home » Nieuws » Kei Tof: op zoek naar stenen

Kei Tof: op zoek naar stenen

Kei Tof: op zoek naar stenen

Als je aan het wandelen bent, kun je zomaar een versierde kei tegen komen op een bankje of in een boom. Al deze keien die rondzwerven horen bij het fenomeen ‘Kei Tof’. Dit bestaat al een hele tijd, maar is populair geworden tijdens de coronaperiode. Je laat mooi versierde keien achter tijdens je wandeling. Vervolgens gaat deze ‘zwerven’ als iemand het vindt en weer ergens anders neerlegt. Maar soms wordt de kei ook gehouden, om verschillende redenen. Eén ding is zeker, een steen die je laat zwerven bezorgt bij jong en oud een glimlach op het gezicht.

Hoe maak je een steen?
Er zijn veel mensen in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht die stenen maken of gaan maken. Maar hoe begin en maak je een versierde kei? Als eerste zoek of koop je een kei en maak je deze goed schoon. Daarna kun je je kei voorzien van een laagje gesso (een primer die zorgt dat de verf niet opgezogen wordt). Je kunt de kei een egale kleur geven met acrylverf. Soms zijn meerdere laagjes nodig. Laat dit goed drogen. Dan kun je er een tekening op maken: een bloem, Frozen, Pokémon, een hartje. Zet op de achterkant van je steen Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht en zet er een postcode op. Dan het allerbelangrijkste: doe er een vernislaagje op en laat deze zeker 24 uur drogen, zodat het waterbestendig is. Soms is het nodig om er een tweede vernislaagje op te doen. Het vernislaagje is erg belangrijk, zo blijf je tekening goed zichtbaar, ook na een flinke regenbui. En ook voor de natuur is het beter.

Facebook
Er is een Facebookpagina voor onze woonplaatsen opgericht door Sabine van Wijk – van Wamelen. Natuurlijk is er ook een landelijke, maar deze maakt het zoeken net iets makkelijker. Bij belangstelling kun je je aanmelden op de Facebookpagina Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht (NL). Op het moment van dit schrijven zijn we de 850 leden al voorbij. Er zijn veel actieve leden. Op deze Facebookpagina showen mensen hun keien, laten zien waar ze zwerven en melden als er één gevonden is. Voor de maker is het leuk om te zien waar hij gevonden is en door wie. Sommige stenen blijven steeds opnieuw rondzwerven.

Sinds kort is er op de Facebookpagina ook een tekenopdracht. Eén keer in de twee weken komt er een beschrijving met voorbeeld hoe je een bepaald figuur op je steen moet tekenen. De eerste keer was het een kikker. Er deden heel veel mensen aan mee. Dus we zijn een tweede opdracht gestart: een cupcake. Bent u even inspiratieloos, kijk dan eens op de Facebookpagina Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht. Elke twee weken komt er een nieuwe tekenopdracht. Sommige mensen kunnen niet wachten.

Zoekgebieden
Wil je ook eens op zoek gaan naar stenen of met je (klein)kinderen naar buiten, dan kun je het beste op zoek gaan in een park. Bijvoorbeeld het Baxpark, de Sandelingen of het Sophiapark in Hendrik-Ido-Ambacht. En in Zwijndrecht zijn het Munnikepark, het Develbos en Develpark populair. Maar ook vaak genoeg vind je gewoon stenen in wijken. Dus overal kun je ze vinden en neerleggen. Heel veel succes en plezier!

Ruilhuisje
Sinds kort is er een ook ruilhuisje in Zwijndrecht te vinden op de Burgemeester Jansenlaan in Zwijndrecht. Je kunt hier een steen meenemen, een steen wisselen of een steen achterlaten voor iemand anders. Van alles mogelijk dus. Ga snel eens op zoek naar dit huisje.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.