Home » Nieuws » Kerstversiering Ambacht vanaf de straat gezien

Kerstversiering Ambacht vanaf de straat gezien

Kerstversiering Ambacht vanaf de straat gezien
Meenhuis

Het is natuurlijk geen verplichting om kerstverlichting aan te brengen op of rond de woning. Er zijn dan ook mensen in het land die het wel erg bont maken met knipperende felle lampen. Dit bleek na een zoektocht in Ambacht niet het geval. Op een relatief klein aantal na, maar die hadden er dan vaak ook wel werk van gemaakt. Waarom plaatsen we bomen met kerstverlichting in huis? “Voor de gezelligheid’, was veelal het antwoord, of “Dat is bij ons een oude traditie”.

Terug in de tijd
Elektriciteit in de vorm van lampverlichting was eigenlijk nog maar net redelijk veilig toepasbaar, toen in 1882 de eerste kerstverlichting werd toegepast. Dat deed een collega van Thomas Edison, ene Edward Johnson. Pas in de jaren vijftig kreeg de elektrische kerstverlichting de voorkeur om de echte kaarsjes in de boom te vervangen, hoewel sommige kerstvierders die gevaarlijk kaarshoudertjes tot in de jaren zeventig in de vaak kurkdroge boom bleven klemmen. Als voorzorg stond er dan in het gunstigste geval wel een emmer met water of zand naast.
Over de ware geschiedenis van de kerstboom is eigenlijk niemand helemaal zeker. Wel kent de kerstboom een lange geschiedenis. Er zijn bewijzen dat al in de 15e eeuw versierde bomen werden gebruikt bij Christelijke (mid)winterfeesten. In latere eeuwen lieten vooral rijke Oost-Europeanen en Duitsers weelderig versierde bomen opzetten in hun huizen. Daarna nam ook de Engelse adel deze gewoonte snel over. Pas in de 19e eeuw verspreidde Duitse emigranten de kerstboom zoals we die nu kennen over de ‘gewone’ westerse wereld. In Nederland werd de kerstboom bij het grote publiek bekend via de zondagsscholen. Hiervoor gebruikte men een spar die traditioneel versierd werd met appels, noten en kaarsen. In de twintigste eeuw werden deze vervangen door glinsterende ballen en linten.

De nepboom
De kunstkerstboom werd al in 1883 geïntroduceerd door het warenhuis Sears, Roebuck & Company. Voor 23 cent kocht men destijds een boom met 25 losse takken, versierd met rode besjes. Deze bomen kregen de bijnaam ‘feather tree’, omdat de takken gemaakt werden van geverfd dons.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.