Home » Nieuws » Koffie met…. natuurfoto’s van Joke Maarleveld

Koffie met…. natuurfoto’s van Joke Maarleveld

Koffie met…. natuurfoto’s van Joke Maarleveld

Je hoeft niet de halve wereld af te reizen om interessante natuur vast te kunnen leggen.

Kunst kent veel verwezenlijkingen. Eén daarvan is fotografie, die ook weer is onderverdeeld in diverse specialismen. Het in beeld brengen van de natuur is niet alleen een dankbaar, maar ook een heel aparte vorm van de fotografie. Joke Maarleveld exposeert een serie foto’s, met dit als thema, in de bibliotheek van H.I.Ambacht. Op donderdag 7 februari zal ze, van 10.30 tot 12.00 uur, in het kader van ‘Koffie met …’ vertellen over haar werk en vragen daarover beantwoorden. Geen technische vragen over diafragma’s en sluitertijden, maar wel over haar manier van werken.

Natuurfotografie
Joke, “Het gaat over de foto’s van bomen en landschappen, waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven.” Hoe? “Onze natuur is eigenlijk geen echte natuur. Het is gemaakte natuur en om dat te benadrukken geef ik daar mijn eigen draai aan, doormiddel van Photoshop maak ik er mijn natuur van. Eigenlijk een dubbelgemaakte natuur.” Met het maken van dit soort foto’s is ze al een drietal jaren bezig, maar ze is al veel langer met een camera in de weer. “Ik ben al achtendertig jaar lid van Fotoclub Zwijndrecht. Daarvoor werkte ik bij een groot bedrijf met een personeelsvereniging die heel veel deed voor de mensen, waaronder een fotoclubje. Dat leek me wel aardig en dan rol je erin. In dat clubje zat ook iemand die lid was van Fotoclub Zwijndrecht.” Na een keer mee te zijn geweest, besloot ze ook daar lid van te worden en dat is ze nog steeds.

Dat zijn heel wat jaren fotoclub
“Het is nog steeds hartstikke leerzaam. Toen ik daar kwam zou ik er nooit aan gedacht hebben om opgezette dieren te fotograferen.” Dat was een onderwerp waar ze voor de ‘buiten in de natuurfoto’s’ mee bezig was. Toen ze namelijk ergens een hertenkop, als decoratie, met kaarsjes op het gewei zag, verbaasde ze zich er over dat mensen zo iets doen. “Mensen houden toch van dieren?” Daarna viel het haar op hoeveel ze dit soort opgezette dieren zag en heeft ze ook daar een fotoserie van gemaakt.

Wat gaat er gebeuren bij ‘Koffie met…
Joke antwoordde daarop met. “Ik had voor mezelf gedacht gewoon werk mee te nemen met foto’s die ik heb gemaakt in de directe omgeving, Er staat een schildersezel en dan kan ik laten zien hoe ik deze natuur zie. In het begin was dat allemaal nog analoog, tegenwoordig natuurlijk digitaal, zowel zwart/wit als in kleur. Ik vind dat iedereen een foto van bijvoorbeeld een ondergaande zon kan maken, want dat is al mooi op zich. Wat kan je daar nog aan toevoegen als fotograaf. Ik vind altijd wel dat je zo veel mogelijk van jezelf erin moet brengen.” Dat doet zij dus gedeeltelijk met het bewerken van de foto in de computer, maar ook door er in te tekenen, zelfs soms met wat 3D-achtige effecten als enkele borduursels op een canvasprint.

Locaties
Voor het fotograferen maakt ze geen verre reizen, integendeel. Juist in haar directe omgeving zoekt ze naar inspirerende onderwerpen. Gewoon tijdens een wandeling in de wijk of net rondom de bebouwde kom schiet ze haar foto’s, om er daarna verder mee aan de slag te gaan.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.