Home » Nieuws » Koninginneweg: geen renovatie maar nieuwbouw

Koninginneweg: geen renovatie maar nieuwbouw

Koninginneweg: geen renovatie maar nieuwbouw

Plots is de Koninginneweg in Zwijndrecht een druk besproken onderwerp op social media en bij bewoners. Het onderwerp is in eerste instantie weer gaan leven na een paar brieven van de gemeente, waarin werd aangegeven dat bewoners mee mochten denken of spreken over hun woonomgeving bij de Stadstuin. Maar ook in de bredere discussie rondom de wijk Noord.

Na vragen bij Woonkracht10 stuurde deze een brief aan de bewoners, waarin zij de huurders duidelijk maakte dat zij het voornemen hebben om nieuwbouw te gaan plegen op de Koninginneweg. Bewoners en Woonkracht10 waren net bezig een Bewoners Advies Groep (BAG) te vormen, die over de toekomst van de huizen zou gaan praten. Dat leverde dan meteen verontwaardiging op rondom de communicatie.

Dat de huizen op de Koninginneweg ter discussie stonden was al langer bekend. Ruim veertien jaar stonden deze woningen als slooppanden geklasseerd en werd een deel ervan verkocht. In 2016 was in het AD een uitspraak te lezen van directeur Erwin Zwijnenburg dat de huizen gerenoveerd zouden worden. Woonkracht10 was daarna bezig met het nadenken over de verdere toekomst hiervan. Nu meldt men aan de bewoners dat er een voornemen is tot sloop. Meedenken en inspraak is er voor de bewoners dus niet bij. Een ervaring die ze al eerder hebben ervaren.

Toch zijn er bij de bewoners argumenten om hier niet in mee te gaan. Ze verwijzen naar de verkochte woningen, maar hebben zelf ook ideeën. Die kunnen ze in ieder geval nog kwijt bij de gemeente, die bij de laatste aanpak van de Koninginneweg geluidsreducerend asfalt heeft neergelegd ten bate van de bewoners. Dat ze in een nieuw projectgebied zitten is al een jaar bekend. Voorheen was de discussie rondom de busbaan de reden voor sloop. De busbaan is niet meer geworden dan een verlengde bushalte, en de ooit geprojecteerde busbaan is nooit gerealiseerd. Wel wat nieuwbouw met een groene middenbaan.

Nu moet er nog een heel plan getekend worden binnen het gebied van de spoorzone, Diztrikt, waarin het plangebied valt. Het plangebied betreft een gebied tussen de woningen, Koninginneweg-flats voor het stationsplein tot en met de huizen in Meerdervoort. Kortom, tussen het spoor en de rijksweg en aan de randen ervan.

De reacties op social media liegen er niet om. Bewoners gaan gewoon door met het overleg, ondanks de verontwaardiging of frustratie voor bewoners die er net mochten gaan wonen, alles geschilderd hebben en hun tuin aan het opknappen zijn.

In de brief van Woonkracht10 staat natuurlijk wel dat bewoners voorrang krijgen met verhuizen. Eén extra mededeling in de brief: “als u een jaar voordat de woningen gesloopt worden nog niet bent verhuisd, ontvangt u een zogenaamde stadsvernieuwingsurgentie”. Voor bewoners klinkt dat dreigend, ook al is het een garantie dat je een andere woning krijgt.

Tekst en foto: Chris Moorman

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.